Ik hoorde Renée Lamboo vorig jaar een keer op de radio over haar boek Duur huis nooit thuis. Renée is freelance journalist en heeft haar eigen blog over geld: PorteRenee.nl. Ze is haar blog begonnen omdat ze haar oude appartement met restschuld heeft verkocht. Daarna heeft ze samen met haar man 100.000 euro gespaard om in te leggen bij de hypotheek van hun nieuwe huis.
Mijn verhaal
Door haar verhaal ben ik gaan nadenken over mijn eigen financiële situatie. Ik stond er niet heel erg goed voor. Ik stond elke maand rood en kon maar net alle rekeningen betalen, want net als met zoveel dingen, had ik geen overzicht over mijn geldzaken. Inmiddels realiseerde ik me ook dat ik moest beginnen met het terugbetalen van mijn studieschuld. Deze was zo hoog dat dat eigenlijk niet te doen was. Doordat ik vanwege mijn handicap gestopt ben met mijn studie heeft DUO mijn basisbeurs en mijn aanvullende beurs kwijtgescholden. Maar omdat ik extra had geleend (Ik had veel studievertraging opgelopen) bij DUO staat dat deel nog open en dat moet ik wel terug betalen.
Spaardoelen
Dit en mijn wens om meer financieel vrij te zijn (in hoeverre je echt financieel vrij kunt zijn met een Wajong uitkering), heeft me naar mijn doel van 2019 gebracht. Namelijk niet meer rood staan, de mensen terug betalen, die nog geld van mij kregen en een kleine buffer opbouwen. En nu al heb ik dit doel gehaald. Voor de rest van het jaar blijf ik sparen voor mijn buffer om vervolgens in 2020 beginnen met het af te lossen van mijn studieschuld. Hiervoor wil ik trouwens nog contact opnemen met DUO omdat mijn inkomen niet hoog is.
Duur huis nooit thuis
Terug naar het boek van Renée Lamboo. Dit boek ontdekte ik precies op het juiste moment. Ik kocht het als beloning voor het behalen van mijn eerste spaardoel en las het in een ruk uit. De titel betekent dat wanneer je een prachtig duur huis koopt, je vervolgens nooit thuis bent omdat je moet werken om dat huis te kunnen betalen. In het boek vertelt Renée hoe zij van een flinke hypotheekschuld naar 100.000 euro spaargeld is gegaan. Daarnaast geeft ze allerlei handige tips over geld. Inmiddels heb ik het boek meerdere keren gelezen. Het motiveert mij namelijk enorm om mijn spaardoelen te halen. Dit leerde ik ervan:
Keuzes
De manier waarop we ons leven leiden en hoe we met geld omgaan is vaak een keuze. (Uitzonderingen daargelaten, voor sommige dingen kies je niet) Eet je vaak buiten de deur, dan is dat duurder dan dat je thuis kookt. Daar kies je en betaal je voor. Kijk je graag Netflix of een bepaald sportzenderpakket, daar betaal je ook extra voor, dat is jouw keuze. Heb je een huis of appartement in Amsterdam gekocht, dan betaal je daar meer voor dan een huis in de Achterhoek, ook dat is een keuze. Ik laat iemand anders mijn tuin doen en ook komt er een glazenwasser om de zoveel tijd de ramen lappen. Ik kies daarvoor in plaats van het zelf te doen. En door extra te lenen van DUO, koos ik ervoor om een studieschuld op te bouwen. Kortom: De keuzes die we maken hebben financiële gevolgen.
Het is voor iedereen anders
Iedereen heeft een andere financiële situatie en dat kun je niet met elkaar vergelijken. De een huurt een huis en is daarom geen kosten kwijt aan de onderhoud van het huis, terwijl iemand met een koopwoning dat wel heeft. Nog iemand anders laat haar partner alles betalen terwijl anderen weer alles precies verdelen. Weer iemand anders leeft van een uitkering terwijl zijn buren een riant inkomen hebben. Iedereen besteed zijn of haar geld anders en dat kun je niet met elkaar vergelijken. Ook vind ik dat ik ook niet over iemand anders zijn financiële situatie mag oordelen, omdat het niet aan mij is om dat te doen.
Zelf snijden
Voorgesneden en voorverpakt voedsel is duurder dan zelf snijden.”Maar dat kun je toch ook zelf doen?” Zei Renée in haar boek. Toen ik dat las, vond ik het best confronterend, aangezien ik zelf maar moeilijk mijn eten kan snijden en het idee had dat dit niet anders kon. Maar ook ik kies bewust voor voorgesneden voedsel. Toch laat ik nu regelmatig iemand anders alvast mijn groenten voor me snijden of ik snijd het in de keukenmachine.
Budget
Houd je inkomsten en uitgaven bij in een schriftje of in Excel. Schrijf alles op en plan je uitgaven met eventueel een schatting van het bedrag wat je uit wil geven. Door dit te doen, heb ik overzicht gekregen over mijn eigen financiële situatie. Nu sta ik er veel beter voor en kan zelfs mijn eigen buffer aanspreken voor de fiets die mijn zoon snel nodig heeft. Ik had met deze uitgave geen rekening gehouden, wat ik in principe wel had gekund. Maar gelukkig heb ik een kleine buffer, die ik weer kan aanvullen, na aankoop van de fiets.
Je hebt niet alles gelijk nodig
Doordat alles in Nederland makkelijk verkrijgbaar is, zijn we gewend om als je iets bent vergeten of iets op is, het gelijk weer te kopen, terwijl dat in de meeste gevallen vaak niet nodig is. Als er echt niks te eten in huis is, dan snap ik dat je dat nog even haalt, of zoals Renée zegt, als het toiletpapier onverwacht op is, dat zijn gewoon dingen die je echt nodig hebt. Maar als hier de melk op vrijdag op is, dan hoef ik niet gelijk een pak melk te kopen. Dat kan zondag ook wel als we de grote boodschappen voor de hele week gaan halen. Laatst kwam ik er achter dat ik geen knoflook meer in huis had. Dan kook ik wel zonder die lekkere knoflook en neem ik dat mee, als we weer boodschappen gaan doen. Dat scheelt brandstof of dat je toch met meer boodschappen thuiskomt dan dat je in eerste instantie had gepland.
Wat je extra krijgt op de spaarrekening zetten.
Ik ontvang een Wajong uitkering. Alles wat ik extra krijg, zoals vakantiegeld, reiskostenvergoeding of wat overblijft van een rekening die goedkoper is geworden. Daarvan zet ik alles op mijn spaarrekening. Omdat ik het eerst niet had, mis ik het ook niet en kan het dus naar de spaarrekening.
Dit was wat ik heb geleerd uit het boek Duur huis nooit thuis. Ik vind het echt een inspirerend boek wat fijn leest. Echt een aanrader!
Duur huis nooit thuis is te koop bij alle (grote en/of online) boekhandels in Nederland, waaronder bij Bol.com. Het boek is uitgegeven in paperback en als e-book. De paperback kost €18,50 en het e-book kost €13,50 en is te downloaden in de Bol.com Kobo app of te lezen op je e-reader.
Aan welke financiële tips heb jij veel gehad?
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.
Ik volg Renees blog al een tijdje en ik heb het idee dat het boek voor mij niet meer zoveel nieuws zou brengen, maar het klinkt verder wel heel tof, zeker voor mensen die financieel wat meer tips kunnen gebruiken.
Ik ben via haar boek dus bij haar blog gekomen. Voor mij is het precies andersom. Ik lees beiden regelmatig om gemotiveerd te blijven.
Ik heb veel gehad aan de tip om goed na te denken over nieuwe aankopen. Door de tijd te nemen om prijzen te vergelijken en ook recensies te lezen over producten ben ik al menigmaal tot de conclusie gekomen dat ik bepaalde producten helemaal niet nodig heb, in sommige gevallen kon ik ze lenen voor de keren dat ik ze nodig had en soms waren er goedkopere alternatieven. Deze tip heeft me al vaak geld bespaard.
Ja precies, het is goed om eerst na te denken over je aankoop. Maar steeds maar uitstellen is ook niet altijd goed.