regels

Al die regels! Wat een uitzoekwerk en een #paarsekrokodil

Categorieen:Persoonlijk

4 reacties

Ik heb als doel dit jaar om een bepaald bedrag gespaard te hebben, zodat ik een kleine buffer heb opgebouwd. Nu probeer zelfs nog meer te besparen en ervoor te zorgen dat ik er straks beter voor sta, Want volgend jaar moet ik beginnen met mijn studieschuld afbetalen. Inmiddels heb ik uitgezocht, hoe mijn studieschuld in elkaar zit, hoe aflossen werkt enz. Het viel me op dat er zoveel ingewikkelde regels zijn over van alles en nog wat. Ik vind het een gedoe sommige dingen zijn best logisch, maar andere regels vind ik een paarse krokodil. Dit is waar ik momenteel mee te maken heb:

Studieschuld

Omdat ik ben gestopt met mijn studie, moest ik een fikse studieschuld terugbetalen. Gelukkig heeft DUO een deel kwijtgescholden. Omdat ik heel lang bezig was met mijn studie, heb ik extra moeten lenen. Dit moet ik dus nog terugbetalen. Toen ik uitzocht, hoe je een studieschuld moet aflossen, vond ik informatie op de website van DUO:

  • Het maandbedrag wat je af moet lossen, wordt bepaald door je inkomen en eventueel dat van je partner.
  • Er zijn 3 verschillende “terugbetalingsregels”. Aan welke regels jij voldoet, hangt af van wanneer je studiefinaciering kreeg.
  • In sommige gevallen kan je studieschuld (volledig of gedeeltelijk) worden kwijtgescholden, zoals bij mij het geval was, vanwege mijn handicap. Hier ben ik echt heel erg blij mee!, maar alsnog blijft er wel een flinke schuld over.

Pedicure

Ik wilde kijken op welke kosten ik nog meer kon besparen. Ik keek of ik mijn pedicure vergoed kon krijgen door Zilveren Kruis. Jarenlang was dit niet het geval, maar nu dus wel. Omdat mijn voeten anders belast worden is het erg belangrijk dat mijn voeten goed verzorgd worden. Zelf kan ik dat niet en moet ik hiervoor naar een pedicure. Nu blijkt dat Zilveren Kruis pedicure bij een medische voet tot een bepaald bedrag vergoedt als je een 3 of 4 sterren aanvullende verzekering hebt. Die heb ik dus!

Wel is het belangrijk dat je aan een van de voorwaarden voldoet, die genoemd worden. Ik voldoe zelfs aan 3 voorwaarden, want mijn voeten hebben een afwijkende stand, ik heb een parese en ik heb spasme. Hiervoor moet ik wel weer langs de huisarts voor een verwijzing (Ik ben de afgelopen weken al 2 keer geweest;-)) en moet ik de kosten van de pedicure declareren bij Zilveren Kruis. Gelukkig is declareren wel makkelijk via de app van Zilveren Kruis.

Wajong

Meer geld is altijd welkom, zeker nu, maar ik moet rekening houden dat ik niet te veel verdien naast mijn Wajong uitkering. Ik mag iets bijverdienen naast mijn uitkering, dat komt omdat ik de “oude Wajong” heb. Niet teveel, want anders wordt ik gekort. Naast de oude Wajong heb je ook nog de Wajong 2010 en de Wajong 2015. Hierbij horen weer andere regels. Ze willen de Wajong weer veranderen, ik wacht het maar af en zie wel wat er daadwerkelijk veranderd gaat worden. Welke Wajong je hebt, hangt af van wanneer je hem voor het eerst kreeg. Ik heb al vanaf mijn 18e een Wajong, dus ik heb de oude Wajong. Soms schrijf ik een gesponsorde blog of maak ik gebruik van affiliate links om zo een beetje bij te verdienen, maar dit mag (op dit moment) dus niet te veel worden.

Het CAK

Dan heb ik nog wat met Het CAK. Zij regelen de betaling van de eigen bijdrage van de WMO. Aangezien ik ambulante ondersteuning thuis ontvang, moet ik ook een eigen bijdrage betalen hiervoor. Maar bij mij is er iets misgegaan. Het CAK denkt namelijk dat ik alleen woon, wat dus niet zo is. Daarnaast zijn per 1 januari 2019 de regels veranderd, waardoor het nog ingewikkelder wordt:

2018

Ik krijg ondersteuning thuis vanaf september 2018. Tot en met december 2018 werd de eigen bijdrage gebaseerd op het inkomen van jou en je partner als je die hebt. Aangezien het CAK denkt dat ik alleen woon, heb ik voor 2018 waarschijnlijk te weinig eigen bijdrage betaald, omdat ze het inkomen van mijn vriend niet hebben meegeteld.

2019

Vanaf januari 2019 is de eigen bijdrage niet meer gebaseerd op het inkomen, maar is de maximale eigen bijdrage voor iedereen €17,50. Maar als je samenwoont of op een bepaalde leeftijd bent, hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Dit vind ik persoonlijk best een kromme regel, maar ze gaan er vanuit dat wanneer je een partner hebt, maar van een inkomen moet leven. Tenminste dat heb ik gehoord. Ik betaal nu dus wel €17,50 aan eigen bijdrage per 4 weken. Terwijl ik dit niet zou hoeven te betalen omdat ik wel degelijk samenwoon. Dus nu betaal ik te veel aan eigen bijdrage.

Oplossing

Nu moet ik dus een uittreksel halen bij de gemeente om aan te tonen dat ik een partner heb. (We zijn niet getrouwd oid.). Kost mij trouwens ook weer geld en waarschijnlijk krijg ik een naheffing over het bedrag wat ik te weinig heb betaald in 2018. So be it. Als het een heel hoog bedrag is, moet ik een betalingsregeling treffen. En waar dit precies allemaal mis is gegaan, geen idee. Waarschijnlijk bij het CAK zelf of de gemeente. Nu moet ik alsnog aangeven dat ik een partner heb, normaal gesproken, zou dit al bekend moeten zijn. Dit vind ik dus typisch een gevalletje van een paarse krokodil.

Autipas

Als laatste de autipas. Deze pas kun je gebruiken om aan te tonen dat je autisme hebt. Ik heb het aangevraagd voor mijn zoon, zodat hij in geval van nood kan aantonen dat hij autisme heeft. Zeker omdat hij na de vakantie naar de middelbare school gaat. Nadat ik de aanvraag had ingestuurd, kreeg ik hem al vrij snel thuis gestuurd. Alleen is het nu niet duidelijk wanneer de NVA het bedrag gaat incasseren. Dat vind ik niet prettig. Ik heb het bedrag maar op mijn spaarrekening gezet, dan heb ik het geld, wanneer ze het willen incasseren. Jammer dat je zoiets niet via IDEAL kunt betalen.

En dan te bedenken dat anderen, nog veel meer te maken hebben met dit soort ingewikkelde regels.

Heb jij ook veel te maken met dit soort ingewikkelde regels?

Disclaimer: Dit artikel is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Elke situatie is anders. Mijn ervaringen zijn geen garantie dat iemand in een soortgelijke situatie ook in aanmerking komt voor soortgelijke voorzieningen. Zie voor meer informatie de uitgebreide disclaimer.

Afbeelding van rawpixel via Pixabay

4 gedachten over “Al die regels! Wat een uitzoekwerk en een #paarsekrokodil”

  1. Wat een gedoe allemaal, zeg! Ik heb hier gelukkig vrijwel geen last van. Ik hoop dat het voor jou allemaal snel is opgelost en het in de toekomst wat minder ingewikkeld wordt.

    Beantwoorden
  2. Oh zo herkenbaar… ik heb andere beperkingen als dat jij hebt.. opgelopen na een ongeluk na mijn studies. Hierdoor heb ik nu sinds 5 jaar een WIA uitkering. Ik vind het zo krom dat de eigen bijdrage van het CAK zo raar bepaald is. Wel blij dat deze veel lager is geworden… hier bespaar ik écht op… Maar als je dus wel een partner hebt dan hoef je hem niet te betalen (terwijl er dan meestal 2 inkomens zijn, de uitkering van degene met handicap plus het (mogelijke) inkomen van de partner… en als je alleen bent dan moet je het wel betalen terwijl je dan één inkomen hebt… Persoonlijk heb ik vooral moeite met mijn DUO en met mijn zorgkosten.. alle extra eigen bijdrages die erbij zijn gekomen naast het eigen risico etc… ik ben bezig om het allemaal op orde te krijgen maar al die veranderende regelgevingen maken het er niet makkelijker op.

    Mooi en overzichtelijk artikel heb je geschreven. Ik ga toch eens kijken nav jou artikel of ik nog iets kan met DUO.

    Bedankt voor je openheid!

    Liefs Olivia

    Beantwoorden

Plaats een reactie