Toen mijn zoon de diagnose autisme kreeg, wist ik nog niet echt goed wat autisme was. We kregen wel wat uitleg en tips om mee te beginnen en werd mij aangeraden om het boek Geef me de 5 te lezen. Ook zijn we doorverwezen naar Autimaat. Bij Autimaat hebben we de Systeem Behandeling Autisme gehad, dat is begeleiding in het gezin, deze is gebaseerd op Geef me de 5.
Colette de Bruin
Omdat ik er heel veel aan heb gehad, wil ik graag een review schrijven over dit boek. Het is geschreven door Colette de Bruin. Colette heeft zelf vijf pleegkinderen met autisme en haar vader heeft Asperger. Daarnaast is ze ambulant begeleider en trainer in gezinnen waar een of meerdere kinderen autisme hebben. Zij heeft deze methode ontwikkeld omdat ze zelf concrete tips miste over hoe je kinderen met autisme moest opvoeden. Door haar ervaring met het opvoeden van kinderen met autisme kwam ze erachter dat deze kinderen een andere opvoeding nodig hadden. Hoewel het autisme bij iedereen anders is, hebben kinderen wel ongeveer dezelfde opvoedmethode nodig. Deze heeft Colette dus ontwikkeld.
Geef me de 5?
Het boek begint met een duidelijke uitgebreide uitleg over wat autisme is. Er wordt uitgelegd welke vormen er zijn: klassiek autisme, PDD-NOS, syndroom van Asperger, Syndroom van RETT en Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd. Colette legt uit dat kinderen met autisme waarnemen in puzzelstukjes en dat ze anders denken. Aan de hand van de streepjescode laat Colette je zien wat de verschillen zijn tussen de verschillende vormen en laat daarmee ook zien dat autisme bij iedereen anders is. Ik vond het een eyeopener om te zien, welke kenmerken ik precies zag bij mijn zoon toen ik hem invulde tijdens de behandeling.
Verschillende technieken
Het boek leert je verschillende technieken toe te passen zoals het opzetten van de auti-bril. Als ouder zet je deze op en kijk je naar het kind om te zien wat hij of zij nodig heeft. Wanneer je de bril opzet leer je duidelijk op de 5 te zijn. Voor een kind met autisme moeten wie, wat, waar, hoe en wanneer duidelijk zijn. Het boek legt uit hoe je samenhang aanbrengt door de “puzzel van 5” toe te passen. Je leert auti-communicatie toe te passen. Dat is communiceren waarbij je aansluit bij de manier van denken van het kind. Dit doe je wanneer normale, natuurlijke communicatie niet werkt.
Wat ik bijvoorbeeld heb geleerd is dat het maken van mindmaps erg prettig en overzichtelijk werkt. Niet alleen voor mijn zoon, maar ook voor mij. Ik gebruik het nu altijd bij het schrijven van mijn blogs. Ook legt het boek hoe je het beste regels en afspraken kunt visualiseren, een takenlijst en een afsprakenschrift kunt maken. Er wordt ook uitgelegd hoe je je kind van persoonsafhankelijkheid naar structuurafhankelijkheid krijgt. Want de hele dag door je kind zeggen wat hij moet doen is erg vermoeiend (ik spreek uit ervaring!) Dit alles wordt ondersteund door allerlei mooie voorbeelden.
Conclusie:
Ik vind het een leerzaam boek. Misschien is ie wat verouderd (er wordt bv niet veel gesproken over de nieuwe term Autisme Spectrum Stoornis), maar alsnog kun je er veel informatie uithalen. Ik heb sowieso heel veel gehad aan de begeleiding vanuit Autimaat. Geef me de 5 is niet alleen handig voor de opvoeding van kinderen met autisme, maar ook andere beperkingen, zoals een verstandelijke beperking en cerebrale parese.
Colette heeft ook het boek Auti-communicatie geschreven. En dit najaar komt haar nieuwe boek Dit is autisme uit. Van deze boeken wil ik ook een review schrijven, dus hou mijn blog in de gaten!
Ook leuk trouwens: Volg Geef me de 5 op Facebook. Colette is daar regelmatig live met allerlei handige tips!
Wil je het boek Geef me de 5 aanschaffen? Het is te koop in hun webshop, maar ook bij Bol.com.
Heb jij dit boek al gelezen?
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.
Jammer dat er alleen over mensen met autisme gesproken wordt en niet met mensen met autisme. Als gediplomeerd autismespecialist weet ik dat het functionele waarom der dingen het belangrijkste puzzelstuk is, omdat deze de intrinsieke motivatie activeert. Juist dit belangrijkste puzzelstuk ontbreekt in het boek geef me de vijf.
Het boek richt zich voornamelijk op de ouders/verzorgers van kinderen met autisme. Overigens komt de intrinsieke motivatie wel degelijk aan bod binnen Geef me de 5. Bij ons traject bij Autimaat, was dit een heel belangrijk punt.