Laatst reageerde ik op een tweet van iemand die zich afvroeg hoeveel mensen per week besteedden aan de boodschappen. Ik reageerde erop met dat wij ongeveer 75 euro per week besteden aan de boodschappen en als we eroverheen gaan dat dat niet erg is, zolang we maar binnen ons maandelijkse budget blijven.
Een budget voor de boodschappen
Een boodschappenbudget vind ik altijd erg persoonlijk omdat iedereen zo zijn of haar eigen eetgewoontes heeft. En als je een groot gezin hebt, geef je nu eenmaal meer uit aan de boodschappen. Daarnaast hangt het er ook vanaf of je kleine kinderen hebt of dat je bijvoorbeeld een huis vol pubers hebt, die veel eten. Ik denk daarom dat het niet per se slecht is als je meer of minder geld uitgeeft aan boodschappen. Tenzij je gewoontes je in de financiële problemen brengen. Dan wordt het natuurlijk anders. Maar ik vind het wel belangrijk dat je goed en gezond eet, want gezondheid is het allerbelangrijkste.
Onze boodschappen
Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en een kind. Mijn zoon is 13 en begint zo langzamerhand te puberen. Wij hebben een maandelijks budget van 400 euro en we proberen ongeveer 75 euro in de week uit te geven in de supermarkt. We gaan daar regelmatig overheen, maar dat is niet erg, zolang we maar niet over ons maandelijkse budget heen gaan. Mijn vriend en ik storten elke maand een deel van het budget op een gezamenlijke rekening, die we alleen voor de boodschappen gebruiken.
Het scheelt voor ons ook dat we geen grote eters zijn, mijn zoon ook (nog) niet. We kunnen bijvoorbeeld een recept voor 4 personen klaarmaken en daar twee dagen van eten. Dat geldt niet voor alles, maar voor veel recepten wel.
Voor we naar de supermarkt gaan maken we een weekmenu en zetten we alles op een boodschappenlijstje in de app van Albert Heijn. We kijken goed wat we nog hebben liggen en wat op moet. Ook kijken we gelijk wat er eventueel weg kan omdat het over de datum is of niet meer lekker is. Weggooien proberen we zo min mogelijk te doen.
Waar gaan we naar toe?
We gaan elke week op zondag naar de Albert Heijn XL in Zutphen. Het is een hele grote en fijne winkel, waar ze meestal alles wel hebben. Ook zelfscankassa’s. In Brummen hebben de supermarkten geen zelfscankassa’s en voor mij vergt een gewone kassa erg veel energie omdat je alles eerst op de band moet leggen en daarna weer moet inpakken en dat nogal snel moet doen. De zelfscankassa is voor mij dus een grote uitkomst. En ook mijn vriend vind dit een prettige manier van boodschappen doen. We gingen meestal met z’n tweeën of drieën naar de AH en splitsen in de winkel op. Nu met de Coronacrisis gaat mijn vriend alleen. En als we iets vergeten zijn of er is iets op en wel nodig, dan halen we dat bij de Jumbo in Brummen.
Albert Heijn staat bekend als een dure supermarkt, maar dat is niet mijn ervaring. Het is maar net wat je er koopt. We zijn ook wel eens naar de Lidl geweest om daar een deel van de boodschappen te doen, maar bleek niet goedkoper te zijn. Wel halen we de vaatwastabletten bij Lidl omdat die goed en goedkoop zijn.
Online boodschappen doen we niet. Ergens zouden we het wel makkelijker vinden, maar aan de andere kant, zit dit nu in onze routine en vinden we het ook fijn om bijvoorbeeld de groenten te kopen die 35% is afgeprijsd omdat het tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Bovendien bezorgt AH hier niet. De Jumbo trouwens wel.
Hoe blijven we binnen ons budget?
We hebben al heel lang een budget, maar we hielden ons er niet altijd aan. Pas toen we serieus bezig gingen met onze geldzaken op orde te brengen, zijn we ook goed op ons budget gaan letten. Hoe blijven we binnen ons budget?
- Ten eerste, zoals ik al zei: We zijn geen grote eters en geven daardoor ook minder uit aan de boodschappen.
- We halen alles bij de supermarkt en komen eigenlijk heel weinig bij een speciaalzaak. (Toch zou ik wel vaker naar de bakker willen voor een broodje)
- Ook kopen we zoveel mogelijk huismerk of AH basic. A-merken kopen we alleen als het in de aanbieding is en/of wanneer we de kwaliteit van het A-merk beter is of we het gewoon prettig vinden. Zo koop ik altijd schoonmaakmiddelen van het merk Method. Ik vind het heerlijk ruiken, veel beter dan zo’n standaard chemische geur. Het is duurder, daarom nemen we het mee als het in de bonus is. Maar suiker bijvoorbeeld kopen we altijd van het huismerk.
- We maken een weekmenu met de dingen die we nog in huis hebben en we proberen zo min mogelijk weg te gooien. We kopen ook geen dingen die we toch niet gaan eten. Zo eten we weinig brood, dus daar halen we niet veel van. Melk daarentegen, vliegt de koelkast uit.
- We houden regelmatig wat over, dat eet ik als lunch. Ik houd van warm eten en salades, dus dat vind ik helemaal niet erg. Als we heel veel over hebben eten we het de volgende dag ook of we vriezen het in in bakjes als dat kan.
- Bij bepaalde artikelen geldt op is op. Dat halen we wel weer bij als we boodschappen gaan doen als het nodig is.
- We koken veel zelf, afhalen doen we weinig en meestal betalen we dat niet van het boodschappengeld.
- Ook proberen we zo min mogelijk in de supermarkt te komen. Maar soms moet het gewoon vaker.
- Als iets op is wat we nodig hebben, zetten we gelijk op ons lijstje in de Appie app, die is heilig hier.
- Bij Bonuskoken vind je recepten, waarvan de ingrediënten in de bonus zijn bij AH.
- En we letten op de aanbiedingen, de persoonlijke bonus is een uitkomst hier. Daardoor zijn artikelen die we regelmatig kopen, ook regelmatig in de aanbieding.
- Als laatste: Regelmatig krijgen we wat van onze moeders. Vlees of roti bijvoorbeeld. Laatst kregen we gehakt van mijn schoonmoeder en kipfilet van mijn moeder. Die kan dat goedkoop bij een Turkse winkel kopen. Ze snijdt het dan voor me. En roti maakt ze ook voor ons, want dat kan ik zelf niet.
Dit waren onze tips voor het boodschappen doen, waar let jij op tijdens het boodschappen doen?
Foto door malcolm garret via Pexels
Ik doe weekboodschappen bij de Lidl en dat vullen we aan met wat losse dingen bij de dorpssupermarkt (ook brood kopen we bijvoorbeeld daar). Wij proberen ook gezond te eten, maar ook goedkoop. We letten goed op aanbiedingen en hebben gemerkt dat daar meestal wel een ritme in zit. Dus bepaalde dingen kopen we dan echt alleen in de aanbieding. Wij geven met twee volwassenen (best flinke eters) rond de 260/270 euro per maand uit.