Begin dit jaar kwam ik in contact met Chantal Schinkels. Zij was een boek aan het schrijven over vrouwen in de IT en deed daar onderzoek naar. Het was een heel leuk gesprek over onder andere mijn ervaringen als vrouw werkend in deze branche. En nu is het boek uit: De IT girl.
Waar gaat De IT girl over?
het boek De IT girl heeft 240 pagina’s, 11 hoofdstukken en bestaat uit 3 delen:
- Voordat je het ziet
- De ladder op
- Breek het systeem
Deel 1 begint met achtergrondinformatie over vrouwen in de IT. Hoe komt het dat er zo weinig vrouwen in tech werken in Nederland? Wat is de positie van werkende vrouwen in de Nederlandse samenleving? En wat is de geschiedenis van de positie van vrouwen in Nederland en in de IT?
Deel 2 gaat over wat vrouwen zelf kunnen doen op de werkvloer. Chantal en andere vrouwen geven allerlei tips en adviezen, zodat niemand meer om vrouwen heen kan.
Deel 3 gaat over wat mannen, vrouwen en de samenleving kunnen doen om er voor te zorgen dat er meer vrouwen in de IT komen werken en ook in deze branche willen blijven werken. Hoe kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan een gelijkwaardige branche en samenleving? Want ook in de Nederlands samenleving is nog een lange weg te gaan, wat betreft de positie van vrouwen.
Mijn ervaringen
Sinds een maand of 10 werk ik als front-end developer. Op mijn werk word ik als enige vrouw niet anders behandeld, ik heb hele fijne collega’s. Daar buiten heb ik wel een paar keer een andere reactie gehad, maar daar bleef het gelukkig bij. Zo’n reactie als: “oh ik dacht dat je de administratie deed” (overigens niks mis met administratie) en dat iemand niet kon geloven dat ik de harde schijf van zijn laptop had vervangen.
Ik denk dat ik persoonlijk meer problemen heb ervaren vanwege CP, maar dat is weer een heel ander verhaal, wat zeker ook raakvlakken heeft, En misschien komt het omdat ik nog niet zoveel ervaring heb in de IT.
Ik heb er zelf geen problemen mee dat ik de enige vrouw ben, maar ik vind het wel jammer dat er weinig vrouwen werkzaam zijn in de IT en binnen ons bedrijf. Dat mogen er wat mij betreft veel meer worden!
Verder denk ik wel dat mensen vrouwen minder serieus genomen als het gaat over technische dingen. En dat heeft ook te maken met de positie van vrouwen in Nederland. Vrouwen worden niet als technisch gezien en er zijn nog altijd mensen die spreken over “mannenwerk” en “vrouwenwerk” naar mijn mening bestaat dat niet. En ook zijn er nog altijd mensen die vinden dat vrouwen thuis moeten blijven voor de kinderen en het huidhouden moeten doen. Ook daar ben ik het niet mee eens. Als moeders zijn we een voorbeeld voor onze kinderen en daarom vind ik het belangrijk om ook te werken. Zodat mijn kind ziet dat dat gewoon zo hoort. En daarnaast of een vrouw, nu thuis blijft, parttime werkt of fulltime werkt, vrouwen kunnen het nooit goed doen.
Wat vond ik van het boek?
Ik vond het een geweldig boek. Hiermee slaat Chantal echt de spijker op zijn kop. Niet alleen omdat ik als vrouw werkzaam ben in de IT, maar ook omdat het onderwerp gelijkheid, diversiteit en inclusie mij enorm aanspreekt. Dat was voor mij ook de reden waarom ik met Chantal in gesprek ging. En ik vind het een hele eer dat er een quote van mij in staat.
Het boek leest lekker weg, het is geen dik boek met taaie stof. Het is voor mij zowel herkenbaar, als leerzaam. Elke vrouw heeft helaas toch wel met bepaalde vooroordelen te maken in onze maatschappij. Maar ik vond het ook erg leerzaam, door alle tips die in het boek staan. Het boek is niet alleen aan te raden voor vrouwen in de IT, maar voor iedereen die werkzaam is in de IT en in elke branche, waar er veel meer mannen werken dan vrouwen. Vrouwen emancipatie gaat niet alleen vrouwen aan, maar ook mannen, het is iets waar we als gehele samenleving iets aan moeten doen. Niet alleen is het een kwestie van de ouderwetse traditionele rolpatronen doorbreken, maar ook de wet en regelgeving en de voorzieningen zouden veranderd moeten worden.
Nog een reden om De IT girl te gaan lezen en te weten te komen hoe we allemaal een bijdrage kunnen leveren aan een gelijkwaardige branche en samenleving, want ook in onze samenleving is nog een lange weg te gaan.
Meer info over De IT girl
Het boek De IT Girl is geschreven door Chantal Schinkels en is overal te koop. Momenteel (5-9) staat het boek op plek 11 van de Managementboek Top 100 op managementboek.nl, maar dat kan natuurlijk nog hoger, als je het boek daar koopt. En natuurlijk kun je het boek ook kopen bij Bol.com.
Heb jij de IT girl gelezen? Wat vond je ervan?
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.
Ik vind dit weer een heel leuk en vooral interessant blog. Leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn. Zo knap zoals je je ontwikkeld. Ik hou erg veel van mijn computer, maar weet totaal niets van de technische kant ervan. Raar inderdaad dat er niet meer vrouwen werken.
Deze review maakt me wel nieuwsgierig! Ik ga eens kijken of ze het hier in de bieb hebben.