vakantieplanning

Een vakantieplanning voor je kind met autisme

Categorieen:Tips and tricks

18 reacties

Volgende week is het zomervakantie. Voor mijn zoon van 10 jaar, is het handig als hij weet wat we in de vakantie gaan doen. Nu heb ik dat allemaal wel in mijn agenda staan, maar voor hem is het handig als hij dat kan zien op een visuele vakantieplanning. Mijn agenda is hiervoor te vol en te onoverzichtelijk. In de vakantieplanning staat wanneer we eventueel op vakantie gaan, wanneer we uitjes hebben gepland, wanneer hij uit logeren gaat. enz. Het gaat hierbij niet om een dagelijkse planning dus.

Waarom een aparte vakantieplanning?

Zoals jullie vast al gelezen hebben, heeft mijn zoon autisme. Hierdoor heeft hij veel behoefte aan duidelijkheid en structuur. Als er geen planning voor de vakantie zou zijn, zou mijn zoon steeds aan mij om duidelijkheid vragen. Hij zou bijvoorbeeld de hele tijd vragen wanneer we op vakantie gaan of wanneer hij bij mijn moeder gaat logeren. Opzich geen rare vragen, maar als je als ouder keer op keer dezelfde vragen moet beantwoorden is dat wel vermoeiend. Buiten de vakanties is zo’n planning niet nodig omdat hij dan doordeweeks naar school gaat en dat hem structuur, duidelijkheid en overzicht biedt in combinatie met zijn dagelijkse schema.

Het schema in Word

Hoe begin je?

Eerst kijk naar waar mijn zoon precies behoefte aan heeft bij zo’n planning. Wat vind hij het prettigste? Hoe moet het  eruit komen te zien? Moet het schema zwart/wit zijn? of in kleur? Moet er gebruik worden gemaakt van pictogrammen? tekeningetjes of gewoon tekst. Ik knoop hierover een gesprekje aan met mijn zoon. Hij gaf aan dat hij een zwart/witte planning wilde en we tekenen de activiteiten erin met viltstift. Later heeft hij er zelf de planning in getekend. Hij wilde alles zwart/wit hebben.

Hoe maak je het?

Je kunt natuurlijk zelf een kalender tekenen, eventueel samen met je kind. Maar ik vind het handig om het te maken door een kalender te maken in Word. Je kunt hiervoor ook Excel gebruiken, net wat jij makkelijker vindt.

In Word open ik een leeg document en maak ik een tabel van 7 x 7 vakjes  ik maak de marges aan de randen wat smaller, zodat ik wat meer ruimte heb om iets in de hokjes te zetten en pas ik het formaat van de hokjes aan. Vervolgens vul ik in elk hokje (op de eerste 5 hokjes na) de dag en de datum in tot het einde van de zomervakantie.

Voor de rest laat ik het leeg aangezien ik de rest ga tekenen. Maar je kunt er natuurlijk ook met tekst in zetten wat er die dag op de planning staat of met dit met picto’s aangeven. Pictogrammen kun je trouwens heel makkelijk downloaden of kopiëren en plakken vanaf Sclera.be.

Om het jullie makkelijk te maken heb ik een printable voor jullie gemaakt die je zelf naar wens kunt aanpassen. (zie onderaan dit bericht)

De oude activiteitenkaartjes
De nieuwe activiteitenkaartjes

Activiteitenkaartjes

Om de dag door te komen is het belangrijk dat mijn zoon weet wat hij zoal de hele dag kan doen. Normaal vermaakt hij zichzelf wel, maar als hij het niet weet, kan hij kiezen uit de activiteitenkaartjes. Hiervoor maak ik een bakje met kaartjes waaruit hij kan kiezen om te doen en hoe lang hij dit mag doen. Hiermee voorkom ik dat er “niet ingevulde tijd” ontstaat. Dit is tijd waarin kinderen dan niks te doen hebben en gaan klieren.

Eerst had ik samen met mijn zoon kaartjes getekend, maar uit ons gesprekje is naar voren gekomen dat hij pictogrammen duidelijker vindt. Dus deze maak ik opnieuw. Als ik de kaartjes heb geprint, knip ik ze uit en lamineer ik ze. Zo blijven ze netjes en gaan ze lang mee.

Stukje van schema met picto’s

Dagelijkse planning

Buiten de vakanties gebruiken we ook een dagelijks schema. Hij heeft elke dag een lijstje met picto’s, zodat hij weet wat hij allemaal moet doen op een dag. Binnenkort hang ik ook lijstjes met picto’s in zijn kamer en badkamer voor het ochtend en avondritueel. Dit moet mijn zoon meer overzicht geven.

Download hier de vakantieplanning die je zelf kunt aanpassen in Word.

Hoe zorg jij voor structuur tijdens de zomervakantie?

 

 

18 gedachten over “Een vakantieplanning voor je kind met autisme”

  1. Praktisch schema. Wij hebben er ook een hangen, met tekst. Geen dochter met autisme, maar wel met behoefte aan duidelijkheid en structuur. Ze weet nu wat de plannen zijn. Werkt voor iedereen prettiger trouwens. Je schema is ook heel praktisch voor kleine kinderen denk ik.

    Beantwoorden
  2. Mooi schema en structuur! Mijn kinderen zijn nog wat klein voor zulke schema’s, maar ik merk wel dat de oudste een stuk beter functioneert als hij weet wat we ongeveer gaan doen. Gelukkig niet zo vastomlijnd maar toch.

    Beantwoorden
  3. Ik begon altijd vol goede moed, maar na een paar weken verslapte ik helaas altijd. Het was toch moeilijk om de structuur vast te houden als de rest van de wereld vakantie vierde.

    Maar zo’n planning vind ik een briljant idee.

    Beantwoorden
  4. Fijn dat je een planning maakt voor je kind. Hadden ze dit vroeger ook dan was het probleem van mijn nichtje ook opgelost. Netjes hoor. Je kind zal het vast erg leuk vinden. Een fijne vakantie toegewenst.

    Beantwoorden
  5. Ik ben zelf een planner dus ik vind zo een planning heel leuk voor je kind. Zo is het heel duidelijk voor hem. Maar eigenlijk ook wel voor alle kinderen. Vooral die activiteiten dan moet je niet constant zeggen wat ze moeten doen. Of hoe lang ze moeten spelen. Heel handig.

    Beantwoorden

Plaats een reactie