Ik had vorige week een interessant gesprek met mijn vriendin Josee. Ze vroeg me namelijk hoe ik me aan mijn planning hield. Dat vind ik een hele moeilijke vraag. Nu het de laatste tijd zo druk is, houd ik me minder goed aan mijn planning dan ik zou willen.
Maar vandaag (dinsdag 1 maart) had ik een goede dag. Geïnspireerd door mijn vriendin, heb ik gisteravond mijn kleren klaargelegd, de was gesorteerd en ben ik op tijd naar bed gegaan. Vanmorgen stond ik om 7:20 uur op en heb ik mijn hele ochtendroutine gedaan. Dat was een heel fijn begin van de dag. Nu heb ik het meeste wat ik dagelijks wil doen, gedaan.
Mijn ochtendroutine
Mijn ochtendroutine bestaat uit allerlei dingen die gewoon moeten gebeuren en niet perse heel leuk, zoals opruimen/schoonmaken, de was en de vaatwasser uitruimen. Maar bestaat het uit dingen die ik wil doen, zoals leren en mediteren. Deze dingen wil ik perse in de ochtend doen, dan hoef ik ook niet de hele dag te denken: “Oh ik moet dit nog doen!” Het is voor mij een heerlijk begin van de dag. In de ochtend ben ik ook het meest productief en heb ik het meeste energie. Het werkt voor mij het beste wanneer ik gelijk na het opstaan, begin met mijn routine.
Hoe houd ik me aan mijn planning?
Wat wel een ding is is me aan mijn planning houden, daar had ik het dus ook over met Josee. De laatste tijd hield ik me door alle drukte op het werk, campagne voeren voor de verkiezingen en andere dingen niet meer aan mijn planning. Het werd me zelfs te veel. Na mijn gesprek met met Josee heb ik me voorgenomen om me de hele maand aan mijn planning te houden. Het is de bedoeling dat het een gewoonte wordt, net als dat elke dag leren coderen en opruimen, gewoontes van mij zijn geworden. Ik deel vandaag mijn tips om je beter aan je planning te houden, die voor mij heel goed werken:
Houd je planning bij de hand
Dit is een open deur, maar vaak merkte ik bij mezelf dat ik mijn planning niet bij de hand had. Ik plan in Google Calendar, maar ja dat is online en ik had niet altijd mijn agenda open. Nu heb ik mijn browser zo ingesteld dat bij het starten van de browser gelijk Google Calendar geopend. Dit kun je vinden in de instellingen. Op mijn telefoon heb ik de widget van Google Calendar op de home screen gezet. Gebruik je een papieren planner of agenda, leg het open op tafel neer en neem het mee als je weggaat.
Neem de tijd
Neem de tijd om naar je planning te kijken en een planning te maken. Wanneer je een afspraak maakt, neem de tijd om het te noteren. Bekijk elke dag even wat je moet doen en welke afspraken je hebt. Ga wekelijks of dagelijks zitten om een planning te maken of zoals ik doe even mijn planning nalopen, want het meeste staat bij mij al herhaald ingepland.
Maak een realistische planning
Een paar jaar geleden plande ik vaak veel te veel in, waardoor het gewoon niet lukte om me eraan te houden. En als het me al lukte, was ik de volgende dag bek af, omdat het mij te veel energie kostte. Nu plan ik maximaal 2 dingen op een dag, bijvoorbeeld fysiotherapie en een pedicure afspraak en meer wordt het niet op een dag en of werken en ’s avonds nog naar een vergadering. Dat laatste is wel afhankelijk van hoeveel energie ik nog heb.
Stel grenzen en prioriteiten
Mijn ochtendroutine heeft met meeste prioriteit in de ochtend, daarom wil ik ook geen afspraken voor 10:00 uur in de ochtend. Dan is het tijd voor mijn ochtend, zonder dat begint mijn dag niet prettig. Ik maak alleen uitzonderingen voor afspraken die spoed hebben, school- en ziekenhuisafspraken en werk. Ik begin altijd om 10:00 uur met werken, maar soms wil het voorkomen dat ik eerder begin of dat ik naar kantoor ga. Alle andere afspraken maak ik later op de dag. Ook plan ik geen afspraken op werkdagen. Uitzonderingen zijn school- en ziekenhuis afspraken of afspraken waar ik niet de hele tijd bij hoef te blijven, zoals een afspraak voor de reparatie van mijn traplift.
Praat over je planning
Praat met mensen over je planning vooral met de mensen met wie je in huis woont, zij kunnen dan eventueel rekening houden met je en helpen als dat nodig is. Zo ruimen zowel mijn vriend als mijn zoon de vaatwasser ook uit of wordt de was opgehangen of het bed opgemaakt. Dat scheelt, want dan hoef ik het niet te doen. Mijn vriend weet ook dat ik s’ morgens de meeste energie heb en ’s avonds minder, dus dan doet hij weer meer dan ik. Andere mensen kunnen ook mooi een stok achter de deur zijn. Ik ben nu ook meer geneigd om me aan mijn planning te houden omdat ik het er laatst met mijn vriendin over had.
Plan je taken in
Plan je taken in je agenda, zo zie je direct wat je moet doen. Ik gebruik hiervoor Google Tasks tegenwoordig. Nu heb ik niet alleen gewone taken ingepland, maar ook alle taken in mijn ochtendroutine. Ik doe ze niet precies op het ingeplande tijdstip, maar ik zorg wel dat het wordt gedaan voor 10:00 uur.
Ontwikkel een routine
Ontwikkel een routine, dan worden de taken die je vaak moet herhalen een gewoonte, dan wordt het dus ook makkelijker om je eraan te houden. Op deze manier lukt het dus om alles wat ik in de ochtend wil doen vol te houden.
Zorg voor een overzicht
Eerder gebruikte ik naast Google Calendar ook OneNote om taken en lijstjes te maken. Tegenwoordig, maak ik lijstjes in Google Tasks. Op je telefoon is dat een aparte app die je kunt downloaden. Maar in de browser is het een onderdeel van Google Calendar. Er zullen misschien wel betere apps zijn dan Google Tasks, maar ik vind het heel handig dan in een overzicht is in de browser en dat je de taken makkelijk kunt inplannen.
Maak het leuk
Saaie dingen die ik moet doen, probeer ik leuk te maken door tijdens de taak muziek op te zetten of een podcast te luisteren, zo vind ik het minder erg om te doen en makkelijker om het vol te houden.
Nog een laatste tip
Luister en lees over het maken van planningen. Ik vind de Structuurpodcast van Cynthia Schultz erg fijn om te luisteren.
Hoe houd jij je aan je planning?
Dat zijn goede tips. Nu volhouden, want dan wordt het echt een routine. En dat volhouden, ook als het druk is, is nu juist het lastigst. 😅
Ja inderdaad! Maar als het druk is helpt het juist heel goed. Belangrijk om dat in te zien.
Ik heb altijd het gevoel dat dit gewoon een keuze is. Net zoals ergens op tijd komen. Ik weet dat het niet voor iedereen zo werkt, maar voor mij begint het daar: het besluit om me aan mijn planning te houden.
Dat is het ook, maar makkelijk is het niet omdat je ook met andere mensen en verschillende situaties te maken hebt.
Ah ik herken dit heel erg. juist Als het druk is lukt plannen niet goed. Terwijl het dan juist nodig is. ik probeer er echt een gewoonte van te maken om elke zondag mijn planning te maken. Als dan de afspraken enzo er al in staan pak ik hem er door de week ook vaker bij.