In mijn strijd tegen mijn onzekerheid, deze keer een artikel over mijn sterke kanten. Eigenlijk ben ik altijd al onzeker geweest. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, belemmert me dat enorm tot mijn grote frustratie. Uit onzekerheid doe je dingen maar niet of je stelt het maar uit en uit. Daarnaast weet ik nog steeds niet goed wat ik wil en kan wat betreft werk. Tijd dus om mij te gaan richten op mijn sterke kanten. Die heeft iedereen, dus ik ook! Maar wat zijn mijn sterke kanten?
Toen ik nog studeerde was ik bijna twee jaar opzoek naar een stageplek. Ik solliciteerde wat af, werd afgewezen, maar ik werd ook uitgenodigd voor gesprekken. Vervolgens werd ik afgewezen. Achteraf weet ik wel waarom. Ik wist niet wat mijn sterke kanten waren.
Mijn sterke kanten:
Inmiddels weet ik al wel een beetje wat een aantal sterke eigenschappen van mij zijn. Dit heb ik onder andere geleerd tijdens mijn revalidatie, het bloggen, maar ook tijdens mijn stage en opleiding, waar ik toch een hoop heb geleerd:
Motivatie
Tijdens mijn opleiding en stage was ik heel erg gemotiveerd om dingen te leren en om het geleerde in de praktijk toe te passen. Ik vond het leuk om te doen, contact te hebben met anderen en een doel voor ogen te hebben.
Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen is een eigenschap, die ik al heel lang weet van mezelf. Het is ook de eigenschap die men opnoemt, als ik vraag naar een goede eigenschap van mij. Als ik iets wil bereiken, dan ga ik er ook voor. Zo wilde ik heel graag maatschappelijk werker worden, ik wilde daarom heel graag mijn opleiding afmaken. Ik denk ook dat mijn motivatie, doorzettingsvermogen en mijn intelligentie mij zo ver hebben gebracht.
Betrouwbaar
Je kunt op me rekenen. Ik ben betrouwbaar. Als je mij iets vraagt om te doen, dan doe ik het ook. Ondanks dat vind ik dit soms wel een lastige omdat ik nog al eens iets vergeet, maar ik schrijf dingen wel op.
Empathisch
Empathie hebben is het vermogen om je in te leven in anderen. Dit heb ik zeker. Het is een van mijn sterkere kanten die ik had als stagiaire. Ik kon me goed inleven in de cliënten, die ik begeleidde.
Precies
Ik werk precies. Iets afraffelen doe ik niet. Als ik iets doe, dan doe ik het ook goed. Bijvoorbeeld: Qua layout weet ik heel goed wat ik wil met mijn blog. Ik heb ervoor gezorgd dat ik een thema heb die tot in de details klopt met wat ik voor ogen heb. Helemaal perfect is het niet maar, ik moet dan ook nog een hoop leren. En dat is ook niet erg.
Open
Ik ben een open boek. Als ik me goed voel, dan kun je dat echt aan mij merken. Maar ook als ik me slecht voel, kun je dat heel goed merken. Ik kan het ook niet verbergen. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat ik altijd mezelf ben. Wanneer ik dat niet kan zijn, merk ik dat ik erg ga piekeren, gaik me irriteren of ik word erg stil.
Nieuwsgierig
Ik ben erg nieuwsgierig van mezelf. Ik leer graag en wil altijd van alles weten omdat ik me graag wil blijven ontwikkelen. Sinds ik ben begonnen met mijn blog, doe ik alles zelf. Het schrijven, foto’s maken, maar ook het technische gedeelte. Soms heb ik wel hulp nodig, maar ik vind het alleen maar leuk om hiervan te leren.
Schrijven.
Oké dit is geen eigenschap, maar wel iets wat ik heb ontdekt wat ik goed kan. Ik vond het op school ook nooit erg om verslagen te schrijven, alleen wist ik vaak niet goed waar ik moest beginnen, waardoor ik het vaak uitstelde. Tegenwoordig heb ik daar stukken minder last van. Door te schrijven kan ik mijn gedachten op een rijtje zetten en mezelf goed uiten.
Hoe weet je wat je sterke punten zijn?
Er zijn verschillende manieren om je sterke (en zwakke) punten te ontdekken. Dit kun je doen, door:
- het aan anderen te vragen,
- door op je jezelf te reflecteren,
- Een online test doen,
- Het boek Ontdek je sterke punten van Marcus Buckingham lezen,
- te kijken naar je kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Ik heb hieronder zelf een voorbeeldje gemaakt.
Wat zijn jouw sterke punten?
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.
Ik volg je blog nu een paar weekjes maar vind het nu eens tijd om te reageren. Goed dat je alleen de positieve punten benadrukt, want die mogen er zijn! Grappig dat veel van mijn positieve punten aardig overeen komen met die van jou (nu ik er eens over nadenk). Stom is dat eigenlijk, dat je de slechte kanten makkelijker kan benoemen dan de positieve (in mijn geval althans). Heeft dit te maken met het bescheiden-zijn misschien? 😉 Nou ja, in ieder geval mooie punten waar je heel trots op kunt en mag zijn!
Leuk om te lezen Michelle! Raar is dat he? Ik denk zeker dat het te maken met bescheidenheid. Ik merk het vaak dat mensen het ook maar lastig vinden om eens een compliment in ontvangst te nemen of eens echt (openlijk) trots te zijn op wat ze hebben bereikt.