Op 21 maart 2018 worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De dag dat we allemaal weer naar het stembureau mogen om te kiezen wie er in de gemeenteraad van jouw gemeente komt. Deze verkiezingen worden net zoals de verkiezingen voor de Tweede Kamer elke 4 jaar gehouden. Ook worden de meeste gemeenteraadsverkiezingen op dezelfde dag gehouden.
Het verschil tussen de Tweede Kamer verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen is dat de eerste zich richt op landelijke wetten en regels en de gemeenteraadsverkiezingen zich richten op het lokale beleid.Een ander verschil is, dat aan beide verkiezingen ook andere partijen mee doen. Nu komen de lokale partijen en lokale afdelingen van landelijk partijen aan bod. Allebei even belangrijk, naar mijn mening. Iedereen krijgt te maken met de landelijke wetten en regels, maar ook binnen jouw gemeente krijg je te maken met allerlei dingen die in de gemeenteraad worden besproken.
Gemeenteraadsverkiezingen
Zoals je misschien wel weet, ben ik lid van de Partij van de Arbeid. In de gemeente Brummen hebben we de lokale afdeling PvdA Brummen-Eerbeek. Deze verkiezingen sta ik ook op de kieslijst, op plaats 9. Erg bijzonder.
Ik vind het belangrijk dat de gemeenteraad een weerspiegeling is van de mensen die in de gemeente wonen. Net als dat ik vind dat de Eerste en Tweede Kamer ook een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Toch zie ik dat niet helemaal terug. Ik vind bijvoorbeeld dat er meer vrouwen actief mogen zijn in de raad, net zoals mensen met een handicap, andere culturele achtergrond en jongeren. Ook zou ik graag op lokaal niveau iets willen doen aan de punten die ik besprak tijdens mijn gesprekken met Kirsten van den Hul en Linda Voortman. Daarom wil ik graag het goede voorbeeld geven en sta ik dus op de kieslijst.
Stemmen
Politiek is toch wel een dingetje. Moet je nou wel of niet stemmen? Waarom ga je wel of niet stemmen? Met welke standpunten ben ik het wel en niet eens? Wanneer ga je dan stemmen? Nooit? Of alleen bij de landelijke verkiezingen? En op welke partij? En op wie? Genoeg dingen om over na te denken dus. En ik kan niet tegen je zeggen op wie je moet stemmen. (Natuurlijk zou ik het leuk vinden als je op mij of mijn partij stemt ;-)) Maar dat moet je echt zelf uitzoeken. Best een lastige klus.
Ik ga altijd stemmen als er verkiezingen zijn. Ik vind het erg belangrijk en wil gebruik maken van mijn stemrecht. Op deze manier kun je namelijk meebepalen wie er in gemeenteraad komt en zo een partij of iemand kiezen, die jouw standpunten uitdraagt.
In Nederland mag iedereen van 18 jaar en ouder stemmen en vanaf 21 jaar ben je zelf verkiesbaar. Dat is niet in alle landen zo. In bepaalde landen mag je als burger niet eens stemmen en weer in andere landen, mogen vrouwen niet stemmen. Gelukkig is dat in Nederland een stuk beter geregeld.
Waarom wel of niet?
Laatst zag ik dit bericht voorbij komen en dat zette me wel aan het denken. Waarom kiezen mensen ervoor om wel of niet te stemmen? De NOS bracht het vorig jaar in kaart.
Zelf denk ik dat veel mensen zich niet realiseren dat ze wel degelijk invloed kunnen uitoefenen door te stemmen, alleen zien ze dat proces niet. Ongeacht of het jongeren zijn of niet. Toch blijft het erg lastig om je te verdiepen in de (lokale) politiek. Het leven is zo hectisch (werk, kinderen, sociaal leven enz.) en er wordt best veel van ons verwacht. Daarnaast is het ook vrij lastig om alle verkiezingsprogramma’s met elkaar te vergelijken.
Ik was best nieuwsgierig naar de reden waarom mensen wel of niet gingen stemmen en opende een poll op Twitter.
Nav een bericht op Facebook van @jesseisdit ben ik benieuwd of mensen wel of niet gaan stemmen. Ik ben benieuwd naar jullie eerlijk mening. @groenlinks @PvdA @VVD @D66 @cdavandaag @PVV @PartijvdDieren @Sunita_Biharie @GinnekenJos @engberts Ga jij stemmen?
— Rosita 💁🏽♀️ (@rulesbyrosita) 3 februari 2018
Ik vond het erg interessant om de reacties van anderen te lezen. En ook vind ik dat we als lokale politiek ervoor moeten zorgen dat het ook meer gaat “leven” onder de mensen.
Hoe kies je waarop je gaat stemmen?
Politieke partijen stellen altijd een verkiezingsprogramma op, die je kunt lezen. Deze staat op de website van de betreffende partij. (Die van ons vind je hier) Daarnaast voeren partijen campagne, door te flyeren, en langs de deuren te gaan. Maar ook gaan ze in debat met elkaar. Mocht je er hierna nog niet uitkomen dan kun je nog altijd een stemwijzer invullen. (Of deze gemeentekieswijzer) Dat lijkt zo makkelijk en misschien wel oppervlakkig, maar het helpt je wel te kiezen, wat jouw voorkeur heeft.
Mocht dat je niet helpen, dan kun je altijd nog blanco stemmen. Bij een blanco stem gaat je stem niet naar een bepaalde partij. Dat is naar mijn mening beter dan helemaal niet stemmen omdat je dan niet uitspreekt, wat jouw voorkeur heeft. Misschien interesseert de politiek je weinig, dat kan, maar de de politiek heeft altijd invloed op jouw leven. Of het nu gaat over de school waar jij of je kinderen naar toe gaan, of het parkeerbeleid of de groenvoorziening. Je hebt er mee te maken. En nu heb je de kans om invloed uit te oefenen op het beleid in jouw gemeente.
Dus ga jij stemmen?
Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay.
Ik ga stemmen. De laatste jaren zit mijn oudste zoon in een stemlokaal stemmen te controleren en te tellen. Als hij dat op 21 maart weer gaat doen, in de gemeente waar ik woon, stem ik bij hem.
Goed om te horen. Leuk dat jouw zoon meehelpt op het stembureau met stemmen tellen. Hopelijk doet hij dat deze keer weer!