Al een hele tijd gebruik ik LastPass om mijn logingegevens te bewaren. Het is sindsdien ook een van mijn favoriete apps op mijn telefoon. Ik vind het namelijk erg fijn dat al mijn wachtwoorden op een plek zijn opgeslagen en dat ze overal voor me worden ingevuld. Ik heb nogal wat wachtwoorden, dus een passwordmanager heb ik echt nodig. Sowieso raad ik het aan om er een te gebruiken.
Een passwordmanager is een dienst dat al je wachtwoorden voor je bewaart. Niet alleen houden ze je wachtwoorden veilig, ze kunnen ook sterke wachtwoorden genereren voor je, zodat ze niet makkelijk te achterhalen zijn. Dat het willekeurige tekens zijn, maakt niet uit, want je hoeft alleen maar het hoofdwachtwoord van je passwordmanager te onthouden. Ook kun je er andere belangrijke gegevens in opslaan.
LastPass
Ik gebruik LastPass nu een jaar denk ik. Hiervoor sloeg ik mijn wachtwoorden op mijn laptop op in Chrome, dat werkte voor mij wel prima. Op mijn telefoon sloeg ik mijn wachtwoorden op in Samsung Pass, dat werkte ook erg fijn, zeker omdat het ook beveiligd was met de vingerafdrukscanner. Maar ik wilde liever al mijn wachtwoorden op een plek, dat op verschillende platformen werkt en ook beschikte over tweestapsverficatie. Ik besloot een account aan te maken bij LastPass. Waarom precies deze dienst? Ik had er van gehoord en dat het goed werkte en handig was. Sindsdien gebruik ik het naar volle tevredenheid.
LastPass is te gebruiken op verschillende platformen, in mijn geval Windows en Android. Op Windows bedoel ik dan in alle browsers, niet op de computer zelf en dat is prima. Ik vind het vooral fijn omdat ik zowel Chrome als Firefox veel gebruik en ik dus altijd mijn wachtwoorden bij de hand hebt. Ik gebruik namelijk in beide browsers de extensie van LastPass. Op mijn telefoon gebruik ik naast de app van LastPass, ook gebruik van LastPass Authenticator. dat is een app die codes genereert die je kunt invullen bij verschillende diensten al je gebruik maakt van tweestapsverificatie. Hierbij voer je naast je wachtwoord, ook een extra code in, die in de app wordt weergegeven. Ik heb onder andere bij LastPass tweestapsverificatie aanstaan, omdat dat natuurlijk veiliger is, dan alleen een wachtwoord.
Betalen voor je passwordmanager?
Toen ik overstapte van de Samsung Galaxy S9 op de Samsung Galaxy S21 kon ik in alle apps snel en makkelijk inloggen, dat maakte het makkelijk om over te stappen van de ene telefoon op de andere telefoon.
Een paar dagen geleden kondigde LastPass aan dat de gratis versie per 16 maart alleen te gebruiken is op een type apparaat. Dus op Computers of op mobiele apparaten, niet meer op beiden tegelijk. Jammer! Want daarom gebruikte ik het graag. Je kunt de passwordmanager wel op beide type apparaten gebruiken, mar dan moet je upgraden naar LastPass-Premium. Dat kost 2 a 3 euro per maand voor 1 gebruiker en 4 euro voor 6 licenties (Family). Omdat ik LastPass erg fijn besloot ik om up te graden. Persoonlijk vind ik het niet erg om te betalen voor een dienst, als het goed werkt en te betalen valt. Alleen hoop ik niet dat LastPass nog meer nadelige veranderingen doorvoert, als dat nadelig voor mij uitpakt, dan stap ik alsnog over naar een andere passwordmanager.
1Password
Aangezien ik toch had besloten om voor mijn passwordmanager te betalen, wilde ik ook eens kijken naar andere passwordmanagers. Ik heb 1Password uitgeprobeerd en hoewel het net wat anders werkt en ook wat andere functies heeft, is het principe hetzelfde. 1Password bewaart en geneert je wachtwoorden voor je, Je kunt er andere belangrijke gegevens in opslaan. Ook beschikt het over tweestapsverificatie en andere geavanceerde functies. In tegenstelling tot LastPass, biedt 1Password geen gratis versie aan.
1Password is uiteraard een uitstekende optie, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan LastPass. 1Password werkt toch net anders en ziet er anders uit, dat werkte niet voor mij. Mocht je nu niet willen betalen voor een dienst die je wachtwoorden opslaat, dan is Bitwarden een heel goed alternatief. Bitwarden is gratis te gebruiken.
De verschillende passwordmanagers, die ik in deze blog heb genoemd:
Meer info over het gebruik van passwordmanagers:
- Online: Laat je niet hack maken.
- Boek: Pas op je passwords.
Natuurlijk zijn er nog meer goede passwordmanagers. Het is vrij moeilijk om te zeggen welke het beste is. Ze zijn allemaal wel veilig, dat is het belangrijkste en daarnaast is het maar net wat je prettig vindt en wat gewend bent. Zelf gebruik ik LastPass, maar eigenlijk zijn ze allemaal aan te raden.
Gebruik jij een passwordmanager?
Afbeelding van mohamed Hassan via Pixabay
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.