Ik schreef afgelopen donderdag al dat ik deze periode zo goed mogelijk door wil komen door me bezig te houden met leuke dingen, mijn cursus en het zoeken naar een werkervaringsplek. Verder wil ik me minder bezighouden met al het nieuws rondom corona, zodat alle negativiteit minder in mijn hoofd blijft zitten en wil ik meer positiviteit.
Meer positiviteit op sociale media
De laatste dagen ben ik dus heel erg met dit onderwerp bezig. De oorzaak van mijn negatieve gevoelens is vooral de berichtgeving in de media en de discussie en berichten op sociale media.
Toevallig kwam ik op Twitter een prachtig draadje tegen van @puur met tips om je tijdlijn op Twitter een stuk positiever te maken. Dezelfde tips kun je ook toepassen op Facebook, Instagram en andere sociale media kanalen:
Tip 1: Ontvolg op Twitter of ontvriend op Facebook
#TofTwitter 1 💡Kijk goed naar je timeline. Zie je iemand waarvan je echt niet herinnert of hij/zij iets gedenkwaardigs heeft gepost? Ontvolg ✅ Doe dit een week en je merkt gelijk effect en ruimt lekker op
— puur (@puur) October 17, 2020
Deze tip is vrij makkelijk voor me. Op Twitter en Instagram volg ik bijna iedereen terug. Ik vind het namelijk erg leuk om meer mensen te leren kennen. Ik volg alleen geen nepaccounts terug. Maar ik ontvolg mensen ook weer vrij makkelijk als ze voor mij niks toevoegen of negatief zijn. Ook negeer ik mensen tijdelijk omdat die mensen wel degelijk waarde toevoegen, maar ook regelmatig berichten plaatsen, die ik liever niet wil zien. En een tijdje later negeer ik deze mensen niet meer.
Tip 2: Ontvolg energieslurpers
#TofTwitter 2💡Kijk goed naar je timeline. Wie zijn de energie slurpers, aandacht trekkers, mensen die Twitter gebruiken als therapie en klaagmuur? Ontvolg ✅ Doe dit een week en je merkt gelijk effect en ruimt lekker op
— puur (@puur) October 17, 2020
Deze tip was voor mij een goede herinnering. Er is echt niks mis met af en toe even klagen of je punt te maken, maar de hele tijd klagen of je punt maken, kan vermoeiend zijn. Dan krijg je “Oh daar heb je die weer”. Ik kan ook de hele tijd over mijn blog praten , maar daar zit ook niet iedereen op te wachten.
Tip 3: Twitter (en Facebook) is als het echte leven
#TofTwitter 3💡 Twitter is als het echte leven. Juist in deze tijd heb je alle smaken nodig om geïnformeerd te blijven en je horizon breed te houden. Zoek kwaliteit op alle vlakken. Politiek/ cultuur/ media/ branches. Volg ✅
— puur (@puur) October 17, 2020
Eigenlijk niks toe te voegen, volg accounts, die je informeren over allerlei zaken. Volg je favoriete nieuwswebsite, je favoriete blogs, het museum, waar je graag naar toe gaat etc. Omdat ik niet al het nieuws wil volgen, volg ik alleen de NOS en het RTL Nieuws. Daarbij lees ik juist net de reacties onder de nieuwsberichten op sociale media, die zijn meestal erg negatief.
Tip 4: Deel en inspireer
#TofTwitter 4💡Deel en inspireer. Twitter is gratis en geweldig. Geef iets terug. Help elkaar, deel kennis, verbind mensen, deel hoop/ muziek/ beelden/ plannen/ liefde/ tips/ hulp/ advies ✅ Dan pas verdien je zo’n mooi platform. Klagen en afbreken is een makkie. Bouwen is lef
— puur (@puur) October 17, 2020
Dit was een eyeopener. Ik wist het al, maar ja dan moet je het wel doen, dus goed dat ik dit las. Deel zelf positieve dingen, deel kennis en help elkaar. Dit probeer ik nu dus meer te doen en ik ben gestopt met het delen van nieuwsberichten over bijvoorbeeld Corona en de maatregelen. Ik vind het vaak wel interessant om te lezen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, maar ik deel dit soort berichten zelf dus niet meer.
Tip 5: Jij zit aan de knoppen
#TofTwitter 5💡Maakt Twitter je moe of droef? Hoeft niet. Het is jouw kanaal, jij zit aan de knoppen, jij filtert. Ontvolg en block ✅ Zonder pardon. Mag hier. In het echte leven lukt het niet altijd. Hier kán dat. Doe dit een week en je merkt gelijk effect en ruimt lekker op
— puur (@puur) October 17, 2020
Het is jouw tijdlijn , dus volg en ontvolg wie jij wil en waar jij je goed bij voelt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Facebook, al ligt de drempel om te ontvrienden daar hoger. Of dat echt zo is, weet ik niet, maar ik vind het daar wel wat moeilijker.
Tip 6: Gebruik lijsten
#TofTwitter 6 💡Gebruik Twitterlijsten. Zo heb je elke keer weer een nieuwe kijk op dit kanaal. Kijk ook naar de lijsten van anderen voor inspiratie. Of kijk bij je helden naar de mensen die ze volgen. Volg ✅ Extra kwaliteit
— puur (@puur) October 17, 2020
Maak op Twitter verschillende lijsten aan. Bijvoorbeeld een lijst met allemaal bloggers, die je interessant vindt, of een lijst met positieve volgers etc. Dit vind ik een hele goede tip, alleen vergeet ik vaak via die lijsten te kijken😊.
Tip 7: Ga internationaal
#TofTwitter 7💡Maak je timeline Internationaal. Kwaliteit is overal. Volg ✅ Experts, muzikanten, dichters, opiniemakers, content makers over de grens. Ooit in 2007 was mijn twittertimeline traag en waren we maar met een handvol in de wereld. Nu mag je kiezen. Doe dat dan ook!
— puur (@puur) October 17, 2020
Eerder volgde ik alleen maar Nederlandse accounts, tegenwoordig, ook internationale accounts. Enorm interessant en leerzaam! Zeker in het vakgebied, waarin ik graag aan het werk wil. En dat mensen een andere taal spreken hoeft niks uit te maken. De verschillende sociale media kanalen hebben een vertaalfunctie.
Tip 8: Volg kanalen met humor voor meer postitiviteit
#TofTwitter 8💡Humor en kunst heb je nodig. In het echte leven en hier. Volg ✅ musea, favoriete comedians, lelijke meme kanalen en grappige account zonder doel. Geeft lucht tussen opinies en ‘mijn kat is ziek’ tweets
— puur (@puur) October 17, 2020
Humor en kunst is zo belangrijk in het echte leven, volg accounts die dat ook laten zien. Zo volg ik graag de Inbreker, Evert Kwok en Onderhoudsarmoe op Twitter omdat ik ize ontzettend grappig vindt. Verder volg ik Art by Daan op Twitter en Instagram omdat zij prachtige sieraden en andere dingen maakt.
Tip 9: Volg lokale ondernemers, organisaties etc.
#TofTwitter 9💡Bijna af…ik ga tot tien. Maak je timeline zeker ook lokaal. Volg de hashtag van je dorp/ stad. Zoek de prominenten en de plaatselijke verenigingen. Volg ✅ Zorgt voor extra wortels en verbintenis met je plek. Wat kun je online betekenen? Waar kun je helpen?
— puur (@puur) October 17, 2020
Ik zou hier een hele aparte blogpost over kunnen schrijven, maar zelfs in een klein dorp als Brummen, valt er genoeg te volgen. Ik neem Brummen even als voorbeeld omdat ik hier woon, maar volg leuke restaurants in Brummen bijvoorbeeld ’t Kromhout, Tante Blanche en Marmaris. Of Banketbakkerij Jolink of een andere lokale ondernemer. Omdat ik voor de PvdA de website en de social media kanalen beheer, volg ik ook de gemeente, de dorpsraad, andere politieke partijen.
Tip 10: Samen maken we Twitter
#TofTwitter 10💡De leukste: Samen maken we Twitter. Samen zijn we Twitter. Wie zijn je favorieten hier ? Deel ze met de hashtag #twitterheld Ga ik ook flink doen ✅ Volg ❤️ pic.twitter.com/QjXdCi5cu1
— puur (@puur) October 17, 2020
Tot slot benoem je (Twitter)helden. Één held vind ik de schrijfster van dit draadje. Bedankt voor deze mooie tips! Ik vind het heel fijn dat ze deze tips deelt op Twitter. (neem ook even een kijkje op haar website) Positiviteit is zo hard nodig in deze tijd. Helemaal op sociale media omdat nu veel contact toch via sociale media loopt, maar ook in het echte leven is positiviteit echt nodig. Sommige tips paste ik al toe, maar toch is het goed om het te leven en er weer aan herinnerd te worden. Neem deze tips ter harte als je je weer op sociale media begeeft. Het kan zo gezellig, leuk, leerzaam en inspirerend zijn, maar het begint wel bij onszelf!
Afbeelding van Luisella Planeta Leoni via Pixabay