Ik heb week 5 in de vorige blogpost apart beschreven omdat het anders wel een heel lang artikel zou worden. Deze week is week 6 van de revalidatie, een belangrijke week, want ik krijg de uitslag van het neuropsychologisch onderzoek.
7 februari 2017
Bij ergotherapie hebben we het gehad over het opbergen van mijn spullen tijdens het reizen. Ik moet hier heel erg opletten, want anders ben ik zo mijn bankpas of OV-chipkaart kwijt. Op de een of andere manier voel ik me altijd opgejaagd als ik moet uitchecken of in de rij bij de kassa sta. Klinkt heel raar. Hierdoor stop ik vaak mijn bankpas of OV-chipkaart niet goed weg, waardoor ik het kwijtraak of de volgende keer vergeet mee te nemen. Dus waren we opzoek naar een oplossing. We zochten een hoesje voor mijn telefoon, waar beide pasjes in kunnen.
Alleen vind ik die bookcases niet zo handig omdat ik linkshandig ben en mijn telefoon met mijn linkerduim bedien, de flap zit dan in de weg. De tweede optie die we zagen was een pasjeshouder die je op de achterkant van je telefoon(hoes) plakt. Na de afspraak kwam ik op het idee om de mobiel betalen app eens te proberen, maar dan nog heb ik geen oplossing voor mijn OV-chipkaart.
8 februari 2017
Vandaag had ik afspraken met de psycholoog en met maatschappelijk werk. Mijn vriend ging mee, want de afspraak met de psycholoog was erg belangrijk. Ik moest vandaag in een ander gebouw bij het ziekenhuis zijn, ergens waar ik nog niet was geweest. Dat vond ik niet prettig en we konden de psycholoog niet vinden. Ik heb de planning gebeld en zij zijn vervolgens de psycholoog gaan zoeken. Zij was mij gaan ophalen in de vleugel waar de revalidatieafdeling zat. Dus na een half uur kreeg ik eindelijk een deel van de uitslag. Een intelligentietest was ook onderdeel van het onderzoek. Intelligentie wordt gemeten door middel van een schaal waarbij 100 het gemiddelde is. En alles tussen de 85 en 115 is gemiddeld, dus gewoon prima. Er werd hierbij getest op vier dingen:
- Verbale intelligentie: woordenschat, dingen goed kunnen begrijpen enz.
- Performale intelligentie: goed problemen kunnen oplossen.
- Werkgeheugen: Het geheugen waarin je recente dingen tijdelijk kunt opslaan. Bijvoorbeeld een telefoonnummer onthouden, maken van rekensommen, vergelijk het maar met het werkgeheugen van een computer.
- Informatieverwerking: De snelheid waarop je hersenen alle binnengekomen informatie verwerken.
Uitslag
Uit de test kwam dat de verbale en performale intelligentie gewoon iets boven de 100 zaten. Maar wel gemiddeld. Dat is dus gewoon goed. Het werkgeheugen is iets lager, maar ook nog goed. Alleen is de informatieverwerking heel traag. Vanwege deze trage informatieverwerking, kon ik dus geen goede gesprekken voeren met cliënten op mijn stage, niet goed plannen en organiseren, geen overzicht kunnen houden en niet goed structuur aanbrengen in mijn werk. Het is daarom voor mij niet mogelijk om dit soort werk te doen of een stage te lopen op HBO niveau. Het leren zou wel gaan, maar op het HBO draait het niet alleen om de theorie helaas. Ik ga verder bespreken met de psycholoog, wat dit voor gevolgen heeft voor mijn opleiding. Het is nu belangrijk om niet meer zoveel tegelijk te (willen) doen, want dat kunnen mijn hersenen gewoon niet goed verwerken.
Wat ik ook lastig vind is überhaupt onthouden, wat er allemaal gezegd is tijdens het gesprek. Om een voorbeeld te noemen is dat ik het heel lastig vind om nu te schrijven waar we het allemaal over hebben gehad. Na het gesprek met de psycholoog, hadden we een gesprek met maatschappelijk werk, maar om eerlijk te zeggen, kan ik me niet meer goed herinneren, waar we het over hebben gehad.
Ik vind het nu lastig om hiermee om te gaan, maar acceptatie heeft tijd nodig en ik moet veel dingen anders gaan leren doen. Onder andere: Koken in een andere volgorde, veel beter leren plannen en mijn tijd anders indelen, dingen leren don onder tijdsdruk enz.
Fijn
Ik vind het wel fijn dat ik nu weet hoe het komt, waarom ik zo chaotisch ben, vaak dingen gewoon niet meer weet, waarom ik mijn stage niet kon afmaken. Voor mij en mijn omgeving is het allemaal heel herkenbaar.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.
Hoi Rosita.
Dat onthouden wat er tijdens een gesprek wordt gezegd begrijp ik wel. Ik zorg altijd dat er iemand bij is die een verslag schrijft wat we hebben besproken. Geen lang epistel maar kort en bondig, punts gewijs dus. In dir geval had jij je vriend kunnen vragen. Misschien heb jij hier iets aan.
Groetjes Mirjam
Ja klopt inderdaad. Vanaf deze week schrijf ik zelf ook dingen op. ☺️
Wel fijn dat er weer wat meer duidelijk is geworden, dan kun je van hieruit weer verder.
Wat betreft die OV chip: zelf heb ik het probleem op zich niet (ben nogal een structopaat als het gaat om het opbergen van spullen, alles heeft een vaste plek), maar ik was er bij mijn kinderen wel altijd bang voor dat ze die pas zouden verliezen. Toevallig hadden zij allebei een skijas op de momenten waarop we veel met OV reisden. En in zo’n skijas zit altijd een vakje in de mouw voor de skipas, zodat je niet moeilijk hoeft te doen met je handschoenen. Je houdt dan gewoon je arm voor het apparaat. Nu zijn skijassen niet altijd praktisch of mooi, maar zou het niet wat zijn om zo’n vakje te maken in de jas of tas die je altijd draagt?
Dat is wel een idee ja, ik draag wel verschillende jassen, nu draag ik er 2. Ik zal eens kijken wat er mogelijk is. Die hele dikke heeft ook een binnenzakje.
Ik heb trouwens wel zo’n vakje in mijn rugzak, waar ik standaard die dingen in bewaar.
Hai,
Nu bijna een jaar geleden ben ik op ditzelfde punt gekomen Rosita.
Heb ook een disharmonisch profiel: verbaal en performaal liggen een heel eind uit elkaar, en mijn infoverwerking haalt daarbij de scores naar beneden.
Verbaal ben ik veel sterker dan performaal, mijn handelend vermogen… Ik heb wel mijn HBO-studie kunnen doen, maar na veel veranderingen in mijn functie op het werk (er kwam veel op mijn bordje te liggen) kwam de man met de hamer.
Dit NPO heeft zoveel duidelijk gemaakt, eindelijk de puzzelstukjes op de plek. Voor mij betekende dit idd ook: geen dingen tegelijkertijd meer doen, tijdsdruk wegnemen en vooral het leren plannen. Daar heb ik een cognitieve therapie voor gevolgd bij het Roessingh…
Ik ga trouwens nog even op zoek naar die methode, die me geholpen heeft bij mijn zelfbeeld, nav je vorige blog.
Sterkte met het laten bezinken van al deze info.
Hartelijke groet,
Mariëlle
Dankjewel. Dat is zo herkenbaar Mariëlle! Ik deed ook veel te veel. Bij mij liggen verbaal en performaal niet zover uit elkaar, nu begin ik te twijfelen haha. Ik zal het eens navragen bij de psycholoog. Dat plannen en tijdsdruk wegnemen ga ik ook leren en ook op een assertieve manier communiceren. ☺️
Top!
Misschien dat ik dit zo geïnterpreteerd heb uit het verhaal. Vandaar dat ik “ook” schreef. Ik heb ook bij mijn psycholoog in vervolgafspraken nog steeds wat verduidelijking gekregen.
Dat is niet erg 🙂 Ik vind het al heel fijn en leuk dat je op mijn blog reageert en jouw verhaal vertelt.
Hoi Rosita,
Als je met de trein reist kun je ook online een treinkaartje kopen en deze thuis afdrukken. Echter moet je bij controle in de trein wel je ID bewijs laten zien. Dus je ID bewijs moet je wel bij je hebben. Misschien is dit een oplossing???
Groetjes Caroline
Dat is geen oplossing, omdat je dan tegen vol tarief reist en ik maak gebruik van een abonnement met korting omdat ik regelmatig met de trein reis. Dankjewel voor het meedenken!
Duidelijke pagina
Bedankt ☺️