rust mening mantelzorg

Rust, reinheid en regelmaat, werkt dat nog steeds?

Categorieen:Life

6 reacties

Rust, reinheid en regelmaat, je kent het vast wel van vroeger. Een manier van opvoeden die onze oma’s en misschien onze moeders ook wel, vaak gebruikten. Deze manier van opvoeden wordt ook wel de drie R’s genoemd. Tegenwoordig hoor ik hier niet zoveel meer over. Toch komt deze manier van opvoeden terug binnen ons gezin, en niet alleen bij het opvoeden van mijn zoon, maar ook gewoon in ons leven. We geven er alleen een andere draai aan.

Rust, reinheid en regelmaat

Zoals ik al schreef deze “methodiek” werd vroeger vaak toegepast. Als er een baby werd geboren, bleef de moeder thuis om voor de kinderen te zorgen en vader zorgde voor het inkomen. In de 19e eeuw ontstonden de drie R’s. Het was belangrijk dat kinderen leerden zich netjes te gedragen. Men was bang dat kinderen egoïstisch zouden worden. Ouders moesten kinderen maar niet te veel verwennen, gewoon laten huilen en niet uit bed halen. Dit moest bijdragen aan zelfbeheersing.

Baby’s moesten veel rust hebben, spelen met baby’s kon pas vanaf 6 maanden. Het was belangrijk dat baby’s niet te te veel aan allerlei prikkels werden blootgesteld. In de 19e eeuw was reinheid erg belangrijk, dat is het nog steeds, het is belangrijk om baby’s goed te verzorgen. Het was goed voor kinderen om op vaste tijden verzorgd en gevoed te worden, dan zouden kinderen niet verwend kunnen raken. In de jaren vijftig kwam het boek Baby- en Kinderverzorging van Dr. Spock op de markt. Hij vond dat kinderen niet snel verwend konden raken en dat ze juist liefde en aandacht nodig hadden. Ouders moesten hun kinderen serieus nemen. De drie R’s waren nog steeds belangrijk, maar het hoefde niet zo strikt genomen worden.

De drie R’s tegenwoordig

Nu zijn de drie R’s minder belangrijk. De samenleving is veranderd, Vaak werken beide ouders, kinderen gaan naar de  kinderopvang of na school naar de naschoolse opvang. We leven in een samenleving waar bijna alles wel te koop is en waar een deel van het leven zich ook online af. Er zijn andere opvoedmethodieken gekomen. Maar toch zie je dat de drie R’s vaak aan de basis staan van allerlei opvoedprogramma’s. Structuur bieden wordt namelijk wel nog steeds geadviseerd, dat is nou eenmaal ook makkelijker. En hygiëne blijft erg belangrijk, dat is ook niet zo raar aangezien het een van de eerste basisbehoeften van de mens is.

Mijn mening

Ik kan mij best vinden in de theorie van dr. Spock. Ik vind ook dat je kinderen liefde en aandacht moet geven en daarnaast vind ik reinheid, rust en regelmaat ook belangrijk, maar niet op zo’n strikte manier. Toch vind ik wel dat kinderen verwend kunnen raken. Zeker in de westerse maatschappij, waarin alles te koop is.

Ik merk dat rust, reinheid en regelmaat in ons gezin best een grote rol spelen. Wij hebben best veel structuur in ons leven aangebracht omdat we dat nodig hebben. Zo heb ik een ochtend– en avondroutine en plannen we de dagen, de vakanties en ons weekmenu voor mijn zoon. Dit is voor mij en mijn zoon erg belangrijk, anders wordt het een chaos in huis.

Hygiëne is niet alleen belangrijk voor onszelf maar ook voor ons huis. Ik probeer goed voor mijn gezin, mezelf en ons huis te zorgen. Het is meestal opgeruimd en schoon, maar ik ben niet continu aan het schoonmaken hoor! Hierdoor ervaren we minder prikkels en hebben we meer rust. Genoeg slapen schiet er daarentegen bij mij nog wel eens in.

Rust, reinheid en regelmaat, ik voel me er prettig bij.

Pas jij rust, reinheid en regelmaat toe?

Bron:

Geloofinontwikkeling.nl

Bron uitgelichte afbeelding (bovenaan): Pixabay

6 gedachten over “Rust, reinheid en regelmaat, werkt dat nog steeds?”

  1. Hello, hier ook de drie R-en. Als we er eens vanaf wijken omdat het een keer niet anders is merken we dat snel aan de kinderen. Ze zijn dan humeurig. Ondanks dat we beide werken en ook gebruik maken van de opvang zit er in elke dag en in elke week veel regelmaat. Staan zo altijd rond dezelfde tijd op etc.

    Beantwoorden
  2. Die drie R’en hebben misschien wel een iets andere invulling dan 100 jaar geleden, maar ik zie ze nog steeds overal terug. Ook in de kinderdagverblijven waar mijn studenten stage lopen.
    Hier thuis herken ik het ook wel. Ik denk dat als je een goede structuur als basis hebt, je makkelijker iets spontaans kunt doen zo af en toe.

    Beantwoorden

Plaats een reactie