Zoals elk jaar is het vandaag op 6 oktober Wereld cerebrale parese dag. De dag waarop we aandacht vragen voor cerebrale parese(CP). Ik heb zelf ook cerebrale parese. Dat is gekomen doordat ik 3 maanden te vroeg ben geboren en als gevolg van zuurstofgebrek heb ik een hersenbeschadiging opgelopen. De gevolgen en oorzaken zijn bij iedereen verschillend. Zoals elk jaar is er een thema, dit jaar is dat toegankelijke technologieën.
Toegankelijke technologieën
Elk jaar is er een ander thema, deze keer is dat toegankelijke technologieën. Voor mensen met CP kan de technologie een groot verschil maken (eigenlijk voor iedereen wel). Dat kan bijvoorbeeld trapondersteuning op je fiets zijn, maar ook omgevingsbesturing om bijvoorbeeld zelf deuren te open in huis of de gordijnen dicht te doen. Het ligt aan aan de verschillende beperkingen, welke technologieën handig zijn. Als je blind bent, heb je waarschijnlijk behoefte aan hele andere dingen, dan ik.
In mijn werk als webdeveloper vind ik digitale toegankelijkheid heel belangrijk, niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor iedereen.
Technologie is heel belangrijk voor mij. Ik vind het fascinerend en het heeft me een superleuke baan opgeleverd. In het dagelijks leven gebruik ik ook veel technologie, die het leven als gevolg van mijn cerebrale parese makkelijker maken.
Hulpmiddelen
Ik maak bijvoorbeeld gebruik van hulpmiddelen, waar techniek achter zit, zoals een driewielfiets met trapondersteuning, een traplift, meerdere spalken (dat is ook technologie wat daar achter zit). Aangepast keukengerei en misschien wel nog meer dingen, waar ik nu even niet aan denk.
Gewone technologieën, die voor mij het verschil maken
Laptop en internet etc.
Internet! Zo handig voor allerlei zaken, zonder dat zou het leven veel moeilijker zijn. Zo betaal ik mijn rekeningen, dien ik makkelijk een declaratie in bij mijn zorgverzekering, spullen kopen, die ik nodig heb, zelfs werken en vanuit huis en nog veel meer dingen. En natuurlijk heeft het alles te maken met mijn werk. Aangepaste computerbesturing heb ik op dit moment niet nodig. In het verleden heb ik gebruik gemaakt van het spraakherkenningsprogramma Dragon Naturally Speaking. En ik weet dat een eenhandig toetsenbord ook nog een optie is, mocht typen op een gewoon toetsenbord niet meer gaan. Ik heb geleerd eenhandig blind te typen en daarnaast gebruik ik de toegankelijkheidsoptie plaktoetsen in Windows. Ik vind het ook belangrijk dat hardware goed toegankelijk is, zo was het een enorme domper dat ik de sneltoetsen op mijn vorige toetsenbord niet goed kon bedienen omdat er geen software bij zat. Tijdens mijn werk wissel ik vaak van instellingen op het toetsenbord, daarom heb ik vaak Logi Options+ of de MyAsus app openstaan, waar ik de instellingen makkelijk kan aanpassen als dat nodig is.
Vaatwasser
Afwassen is voor mij een energie vretende en tijdrovende klus. Daarom heb ik al heel lang een vaatwasser. Het meeste gaat bij mij gewoon in de vaatwasser, ik let er ook op dat dingen vaatwasser bestendig zijn. Sommige dingen kunnen niet in de vaatwasser, dat zijn maar een paar dingen, dus die wassen we wel met de hand. Een vaatwasser werd/wordt vaak gezien als een luxe, maar als je CP hebt is het echt geen luxe.
Stofzuiger
Stofzuigen en afstoffen is ook best lastig om te doen. Eerder kon ik niet stofzuigen. De onderdelen waren lastig te verwisselen, het snoer vond ik lastig en de stofzuiger zelf was zwaar. Sinds een aantal jaar heb ik een steelstofzuiger van Dyson. Daar kan ik dus zelf mee stofzuigen en afstoffen en kruimels opzuigen, omdat ik de onderdelen, makkelijk kan verwisselen en verder kan ik deze stofzuiger gewoon makkelijk gebruiken. Inmiddels zijn er nieuwere modellen en meer merken die dit soort stofzuigers maken. Een andere oplossing is een robotstofzuiger, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan een steelstofzuiger.
Keukenmachine
Snijden kan ik wel, maar het is moeilijk, het zelfde geldt voor raspen en allerlei andere dingen. Vaak koop ik voorgesneden of geraspt voedsel, maar dat is niet in alles verkrijgbaar, ik vind het ook niet altijd even lekker. Vaak laat ik het snijden, maar ik gebruik ook vaak mijn foodprocessor om dat voor mij te doen. Ik heb het apparaat nu al best lang, maar nog steeds word ik er helemaal blij van als ik iets heb gemaakt met behulp van de foodprocessor!
Koptelefoon
En als laatst nog mijn koptelefoon. Vaak wordt gedacht dat cerebrale parese een fysieke beperking is, dat is ook zo. Daar daarnaast zijn er ook gevolgen, die je niet kan zien. Een daarvan is prikkelverwerking. Mijn brein verwerkt prikkels veel langzamer, waardoor ik regelmatig overprikkeld raak. Een goed hulpmiddel daarbij is een noise canceling koptelefoon. Ik heb al jaren een Bose QC35II, heel fijn ding, die ik niet alleen gebruik tijdens het videobellen, maar ook in het OV of tijdens de jaarwisseling tegen het vele geluid om me heen. Met mijn koptelefoon op, kan ik me ook beter concentreren.
Toegankelijke technologieën die voor mij het verschil maken
Ik heb dus veel aan gewone bestaande technologieën. Als ik nieuwe dingen koop, let ik er op dat ik het goed kan bedienen met mijn cp. Bij mijn vorige toetsenbord dacht wel dat ik er aan kon wennen, maar dat bleek niet zo. Ik stel mezelf eigenlijk altijd wel de vragen:
- Kan ik het apparaat/ding helemaal zelf bedienen?
- Kan ik het apparaat/ding helemaal zelf onderhouden?
Zo niet, dan koop ik het vaak niet en ik geef liever wat meer geld uit aan iets wat ik wel helemaal zelf kan bedienen, dan dat ik wat goedkopers koop, waarbij dat niet gaat.
Ik vind het erg belangrijk dat technologie toegankelijk en innovatief is, want juist door toegankelijke technologie kunnen mensen met CP (en andere beperkingen) een zo zelfstandig mogelijk leven leiden, net zoals ik.
Uitgelichte afbeelding afkomstig van Worldcpday.org.
Leuk dat je ook deze kant eens belicht en zo zie je maar, overal kunnen bruggen gebouwd worden en dat bewijs je hier ten volle.
Dankjewel!