Werkboek voor een structuurjunkie in spé

Boekreview: Werkboek voor een structuurjunkie in spé #3

Categorieen:Persoonlijk

Geen reacties

Er ging een tijdje over heen, maar ik heb eindelijk hoofdstuk 3 van het Werkboek voor een structuurjunkie in spé af. Hoofdstuk 3 gaat over plannen. Het duurde even omdat dit hoofdstuk voor mij best lastig was.

Werkboek voor een structuurjunkie in spé is een werkboek geschreven door Cynthia Schultz. In januari schreef ik er een uitgebreide review over en schreef ik wat ik van het eerste hoofdstuk vond. En later schreef ik over hoofdstuk 2.

Nieuwe gewoontes leren inplannen
Nieuwe gewoontes leren inplannen

Plannen

Plannen vind ik erg lastig, vandaar dat ik best wat moeite had met dit hoofdstuk. Dit is het grootste leerpunt waar ik aan wilde werken. Mijn dag plannen en leven volgens een structuur is voor mij (en mijn gezin) erg prettig. In de praktijk, heb ik hier best veel moeite mee. Wat ik vooral moeilijk vind: is de tijd nemen om een planning te maken. Een realistische planning maken, ik ben geneigd om te veel in te plannen. En me aan de planning houden. Vaak vergeet ik me aan de planning te houden.

Dit hoofdstuk komt dus mooi van pas, want nu kon ik hier mooi mee aan de gang.

De uitleg over plannen.
De uitleg over plannen.

Opdrachten uit het Werkboek voor een structuurjunkie in spé

Efficiënt taken plannen

Efficiënt je taken plannen is handig, zodat je niet meerdere keren per week extra tijd kwijt bent aan dezelfde taak, tenzij het niet anders kan natuurlijk. Bijvoorbeeld: Je hoeft niet elke dag boodschappen te doen, dit kan je 1 of 2 keer per week doen. En andere taken kun je uitbesteden. Cynthia noemde als voorbeeld de vaatwasser en hulp bij het huishouden.

Deze opdracht was voor mij makkelijk. Dit soort dingen pas ik namelijk al toe. Boodschappen doen we 1 of 2 keer per week. We hebben een vaatwasser, hulp bij het schoonmaken en het onderhoud van de tuin. Simpelweg omdat ik het niet kan en anders mijn vriend alles moet doen.

Rituelen

Het gebruik van rituelen kwam ook al terug in hoofdstuk 2. Nu leer je hoe je deze in je planning kan toepassen, zodat je bijvoorbeeld je dag rustig kunt beginnen. Ik heb zelf al een vast ochtend en avondritueel wat al heel goed gaat en prettig werkt. Wat voor mij nog een leerpuntje is, is dat ik deze ook in de vakanties toepas.

Oefenen met plannen.
Oefenen met plannen.

Gewoontes aanleren

Als je werkt aan je doelen, is het handig om in te plannen wanneer je daar aan gaat werken en welke gewoontes je daar voor nodig hebt. Zo wil ik graag vooruit werken met bloggen. Ik heb opgeschreven welke gewoontes ik daar voor wil aanleren. Dit zijn dus. Ideeën gelijk opschrijven, schrijven zonder internet en deadlines instellen. Dit vind ik lastig. Net zoals met plannen zelf, moet ik hier de focus op houden om die gewoontes aan te leren.

Plannen

De laatste opdrachten in dit hoofdstuk zijn gewijd aan het maken van een goede planning. Hiervoor heeft Cynthia pagina’s gemaakt waarmee je kunt plannen. Elke dag heeft een aparte kolom, waarop je je planning voor die dag kunt schrijven. Stap voor stap leer je een goede planning te maken, waarbij je ook stil leert staan bij geluksmomentjes en je to do’s voor die week. Als een week voorbij is, evalueer je jouw planning van de afgelopen week.

Dit vond ik dus erg lastig om een aantal weken achter elkaar vol te houden. Ik heb het wel steeds weer opgepakt en uiteindelijk heb ik er wel van geleerd en meer inzicht gekregen in mijn plan gewoonten.

Wat heb ik geleerd:

Een visuele planning werkt erg prettig.

Ik merkte dat ik een planning op papier erg prettig begon te vinden. Je kunt dit namelijk gewoon in het zicht leggen. Ik merk namelijk dat ik me niet meer zoveel aantrek van de notificaties van Google Calendar, misschien moet ik me daar toch weer meer op focussen. Want het grote nadeel van een fysieke agenda vind ik dat ik elke week weer mijn vaste afspraken opnieuw moet noteren en ik kan deze niet met mijn vriend delen. Daarnaast moet je een fysieke agenda apart meenemen en kun je deze dus ook vergeten.

De evaluatie na week 5
De evaluatie na week 5

Ik moet per dag plannen, niet per week

Een hele week in een keer plannen is niet handig. Ik kan niet goed beoordelen hoe ik me een paar dagen later zal voelen, waardoor ik dan weer mijn planning moet omgooien. Dit zorgt voor stress.

Plan een dag in de week helemaal niks

Wat ik nu doe is een dag in de week niks inplannen. Op deze dag doe ik dan de dingen waar ik nog niet aan toegekomen ben en doe ik het rustig aan.

Niet te veel op een dag plannen

Ik heb de neiging om te veel in te plannen op een dag. Dan doe ik op een dag te veel, waardoor ik de volgende dag moet bijkomen en me niet meer aan de planning kan houden. Ik moet mijn activiteiten, afspraken en energie over de hele dag verdelen. Hoe precies, moet ik nog uitproberen.

Ik heb best veel geleerd ondanks dat het best lastig was om dit hoofdstuk door te komen. Dat ligt niet aan de opdrachten, maar meer aan mijzelf. Doordat de aandacht voor het plannen en nieuwe gewoonten verslapt, lukt het me niet om dit goed aan te leren. Mee blijven oefenen dus.

Plan jij per dag, week of maand?

Het boek is uitgegeven door Blossom Books en is te koop bij alle (grote en/of online) boekhandels in Nederland, waaronder Bol.com. Werkboek voor een structuurjunkie in spé kost € 24,99.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie