Werkboek voor een structuurjunkie in spé, laptop, muis en visitekaartje. lijstjes

Werkboek voor een structuurjunkie in spé #5: Lijstjes!!!

Categorieen:Life

Geen reacties

Vorige week schreef ik over het vierde hoofdstuk mail van het Werkboek voor een structuurjunkie in spé. Ik dacht bij mezelf, laat ik het laatste hoofdstuk er maar gelijk achteraan doen. Hoofdstuk 5 is een soort bonus, waarin je allerlei lijstjes kunt bijhouden. Je krijgt geen opdrachten, maar je kunt hier wat je hebt geleerd nog eens extra oefenen of je eigen lijstjes bijhouden.

Uitleg

Aan het begin van het het hoofdstuk (blz. 133 t/m 135) vind je een korte uitleg en tips over hoe je lijstjes het beste kunt toepassen. Voor mij zijn het geen dingen die ik nog niet wist, maar ik vind het wel fijn, dat deze punten genoemd worden, om je eraan te herinneren wat handig is al je lijstjes bijhoudt. Vooral als je lijstje zo lang wordt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En wanneer je niet weet hoe je moet beginnen met het bijhouden van lijstjes.

Lijstjes in het Werkboek voor een structuurjunkie in spé

Je vind in hoofdstuk 5 dus verschillende lijstjes en andere pagina’s die je kunt bijhouden voor je zelf:

To Do lijstjes

Dit zijn pagina’s waar je je to dolijstjes op bij kunt houden. In het bolletje aan de linkerkant kun je de taak afvinken. Het rechthoekige vak rechts is om prioriteiten te stellen.

Favoriete recepten

Hier kun je een lijst bijhouden van je favoriete recepten. Dit is gewoon een pagina met lijntjes.

Plekken op de wereld waar ik nog heen wil

Hier schrijf je op waar je ooit nog eens naar toe op vakantie wil. Welke plekken zou jij nog eens willen zien? Leuk om erbij te pakken als je je vakantie aan het plannen bent.

Dingen die ik me afvraag

Hier kun je allerlei dingen op schrijven die je je afvraagt. Gewoon om je hoofd eens leeg te maken. Het zou je kunnen helpen om informatie op een later tijdstip op te zoeken. Bijvoorbeeld: Ik gebruik nu de nieuwe WordPress-editor Gutenberg en ik mis de functie, waarbij mijn woorden worden geteld. (Inmiddels heb ik het al gevonden) Dit zou ik op deze lijst kunnen zetten en later eens op gaan Googlen of navragen aan anderen, waarom dit er niet instaat.

To be read (nog te lezen)

Een lijstje om bij te houden welke boeken je nog wil lezen. Vooral handig als je net zoals ik nog heel veel boeken wil lezen en je steeds boeken tegenkomt waarvan je denkt: “Oh ja, die wil ik ook nog lezen!”

Films en series die ik nog wil zien

Hetzelfde soort lijstje als hierboven, maar dan voor films en series. Zo wil ik nog de nieuwe seizoenen van Lucifer en The Good Doctor zien.

Sterke punten van mezelf

Handig om je eigen kwaliteiten en talenten neer te zetten. Voor mij erg handig voor mijn pitches voor de Realisten Academie, waar ik nu mee bezig ben.

Als geld geen rol speelt

Hier kun je dingen neerzetten die je zou willen als je geen rekening hoefde te houden met geld. Ik zou dan bijvoorbeeld mijn huis willen opknappen. Het helpt je om stil te staan bij je dromen en dingen die je echt zou willen, maar waarbij je denkt: “Als ik de loterij zou winnen dan… ” Of “Of wat zou je doen met een miljoen?”

Ik wil meer van….

Wat zou je meer willen doen? Of wat zou je meer willen? Voor mij zou het antwoord overzicht zijn. Ik ben in mijn hoofd vaak druk met allerlei dingen. Dit lijstje helpt mij om overzicht te krijgen wat ik meer wil in mijn leven.

Ik ben dankbaar voor

Een lijst om neer te zetten, waar je dankbaar voor bent. Hierover nadenken, schrijven en teruglezen, geeft je gelijk een positief gevoel.

Random acts of kindness (aardige dingen die je hebt gedaan voor een ander)

Iets kunnen betekenen voor iemand anders, is altijd fijn. Net zoals het lijstje hierboven, geeft dit je ook een positief gevoel

Mijn favoriete quotes

Een lijst om je favoriete quotes bij te houden. Echt iets voor mij, zodat ik deze niet vergeet te delen in de #WiseWordsOnWednesday.

Not-to-dolijst (dingen die je juist niet wil doen)

Een pagina om bij te houden, welke dingen je juist niet wil doen of af wil leren. Bijvoorbeeld piekeren of roken. Het tegenovergestelde van een to-do lijst.

Braindump

Een braindump kan helpen om je hoofd leeg te maken. Je schrijft dan alles op, wat er maar in je hoofd zit. Vervolgens ga je kijken wat je ermee kunt doen. Sommige dingen kunnen bijvoorbeeld op je to do list of kun je gelijk doen en andere dingen kun je laten voor wat het is. Persoonlijk vind ik deze pagina’s erg handig. Een braindump is fijn vooral als je het gevoel hebt, dat je nog zoveel moet. Uit braindumps zijn bij mij hele blogs ontstaan.

Weekplanner

De weekplannerpagina’s zijn het zelfde als de pagina’s die ook worden gebruikt in Hoofdstuk 3, het hoofdstuk dat over plannen gaat. Deze pagina’s kun je gebruiken om extra te oefenen met het maken van een weekplanning of juist gebruiken voor je eigen planning.

Lege pagina’s met lijntjes

Deze pagina’s kun je gebruiken voor notities.

Bullet journal pagina’s

Als laatste zijn er pagina’s toegevoegd om te gebruiken voor een bullet journal. Vooral handig als je wil proberen of een bullet journal iets voor jou is.

Achterin het boek vind je nog een aantal pagina’s met inspirerende teksten, die uit het boek kunt halen en op kunt hangen.

Hoe ik lijstjes gebruik

Ik houd echt van lijstjes maken. Ik maak ze elke dag. De soorten lijstjes achter in het boek vind ik erg handig, al gebruik ik ze niet allemaal. Vanwege het formaat neem je het werkboek ook niet even mee. Zelf maak ik vooral lijstjes in Google Keep of zet ik herinneringen in Google agenda, maar ik gebruik ook notitieboekjes en dus de lijstjes in het werkboek.
Als ik geen lijstjes zou gebruiken, voor van alles en nog wat, zou mijn dag echt een chaos zijn.

Nieuwe structuurjunkie producten

Naast het Werkboek voor een structuurjunkie in spé is er nu ook een planner te koop met dezelfde planner pagina’s en pagina’s om je doelen te stellen. De planner heeft een donkerblauwe kaft en heeft een handig formaat om mee te nemen. Ook nieuw is de scheurkalender voor thuis aan de muur.

Gebruik jij vaak lijstjes? Zo ja, hoe gebruik jij deze en waarvoor?

Het boek is geschreven door Cynthia Schultz en is uitgegeven door Blossom Books en is te koop bij alle (grote en/of online) boekhandels in Nederland, waaronder Bol.com. Werkboek voor een structuurjunkie in spé kost € 24,99. 

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Voor meer informatie, lees de disclaimer.

Plaats een reactie